به گزارش پایگاه اطلاعرسانی شورای نگهبان، دکتر عباسعلی کدخدایی رئیس پژوهشکده و سخنگوی شورای نگهبان در گفتگوی تلفنی با رادیو معارف، با اشاره به مشارکت و بحران کرونا گفت: به هر حال از سال گذشته این ویروس در همه دنیا منتشر شده و جامعه بشریت را درگیر خود کرده است.
وی با بیان اینکه قبل از برگزاری انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در 2 اسفند 1398 اطلاعات چندانی در خصوص انتشار ویروس کووید ۱۹ در دست نبود، به محض اینکه یک روز قبل از برگزاری انتخابات متوجه انتشار این ویروس شدیم با دوستان وزارت کشور برخی از اقداماتی که امکان پذیر بود از جمله برای حذف اثر انگشت را اطلاعرسانی کردیم.
سخنگوی شورای نگهبان گفت: در انتخابات سال گذشته آمادگی چندانی برای این موضوع نداشتیم، اما در انتخابات پیشرو دوستان ما در وزارت کشور و هم ما در شورای نگهبان کارگروههای مشترکی را تشکیل داده و جلسات متعددی را داشتهایم که ببینیم در برگزاری انتخابات چه راهکارهایی میتوان برای تضمین سلامت مردم پیدا کرد.
دکتر کدخدایی با تأکید بر اینکه در انتخابات سال آتی به موازات اینکه مانند ادوار گذشته موظف به تضمین سلامتی انتخابات هستیم، سلامت مردم هم در این دوره برای ما بسیار مهم است، گفت: بنابراین پیشنهادهایی برای تضمین سلامتی مردم از جمله افزایش صندوقهای رأی و برگزاری انتخابات در فضای باز با توجه به اینکه احتمالاً هوا در آن زمان مساعد خواهد بود، وجود دارد.
رئیس پژوهشکده شورای نگهبان با بیان اینکه برخی از این اقدامات نیاز به قانون ندارد، خاطرنشان کرد: اما برخی از اقدامات نیازمند اصلاح قانون انتخابات است تا مثلاً پیشنهادی که در خصوص رأیگیری در چند روز وجود دارد را بتوانیم اجرا کنیم البته اگر دوستان ما در مجلس شورای اسلامی بخواهند چنین قانونی را مصوب کنند با توجه به اینکه زمان تا برگزاری انتخابات پیشرو اندک است به نظر میرسد الان دیگر برای این کار دیر شده باشد و به احتمال به این انتخابات نخواهد رسید ضمن اینکه شرایط اجرایی و مقدمات این کار نیز باید در نظر گرفته شود.
وی با بیان اینکه پژوهشکده شورای نگهبان با همکاری معاونت علمی ریاست جمهوری، وزارت بهداشت، دانشگاههای علوم پزشکی، مجلس شورای اسلامی و برخی از نهادهای دیگر، ابتکاری درخصوص ایدهنگاری بحران کرونا و مشارکت مردم در انتخابات به خرج دادند، گفت: ما در این زمینه از خود مردم و نخبگان کمک گرفتیم تا در این زمینه ایدهپردازی کرده و طرحها و راهکارهای خود را ارائه کنند.
سخنگوی شورای نگهبان با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری درخصوص خلاقیت مردم در راهپیمایی 22 بهمن امسال که در دیدار مردم غیور تبریز فرمودند، خاطرنشان کرد: ایدههایی که امسال در راهپیمایی ۲۲ بهمن به صورت خودجوش از سوی مردم ارائه شد و حضور پرشکوهی در راهپیمایی داشتند، ایدههای جدید و خوبی بود که مردم به نمایش گذاشتند؛ به همین دلیل ما در پژوهشکده شورای نگهبان بر اساس همین سرمایهی ملی یعنی ایدهپردازی از سوی نخبگان، مردم و جوانان رقابتی را با همکاری برخی از دستگاهها و نهادها برگزار کردیم که در حدود ۴۰۰ نفر از دانشگاههای مختلف سراسر کشور در رویداد ایدهنگاری بحران کرونا و مشارکت مردم در انتخابات شرکت کردند.
وی افزود: نفرات و تیمهای شرکتکننده در این رویداد با ارائه طرحها و پیشنهادات به سنجه داوری درآمده و با نظر هیأت داوران سه تیم برتر انتخاب شده و طی مراسمی از این دوستان تقدیر و تشکر شد.
دکتر کدخدایی با بیان اینکه ایدههای خیلی خوبی در این رویداد مطرح شد، گفت: هرکدام از این ایدهها میتواند یک طرحی برای شورای نگهبان و یا وزارت کشور و یا نهادهای دیگر از جمله مجلس شورای اسلامی باشد که إنشاءالله ما این ایدهها را برای آنها نیز ارسال میکنیم و هرکدام از آنها مایل باشند میتوانند از این طرحها استفاده کنند.
وی گفت: واقعاً تکیه به مردم و استفاده از نظرات مردم همیشه نشان داده که مسئولین را میتواند به خوبی راهنمایی کند و کمک بزرگی برای پیشرفت کارها باشد که خوشبختانه شورای نگهبان در این مورد پیشقدم شده و از ایدهها استقبال کرده است.
دکتر کدخدایی در خصوص مشارکت حداکثری مردم در انتخابات و اینکه سلامتی آنها هم در اولویت است، گفت: اساس انقلاب و نظام جمهوری اسلامی ایران بر پایه اتکاء به مردم است و حضرت امام (ره) نیز بر حمایتها و پشتیبانیهای مردم تأکید داشتند و مردم هم انصافاً با حضور در صحنههای مختلف به اندیشه امام (ره) لبیک گفتند.
رئیس پژوهشکده شورای نگهبان با تأکید بر اینکه بدون حضور مردم انقلاب اسلامی ایران قطعاً موفقیتی را به همراه نمیداشت، خاطرنشان کرد: نظام جمهوری اسلامی ایران بدون مردم مفهومی ندارد و اصولاً نمیتواند به پیش برود و مقام معظم رهبری نیز همیشه بر همین نکته تاکید داشتهاند؛ چنانچه در سالهای مختلف قبل از برگزاری انتخابات، اصل را بر مشارکت مردم بیان میکردند و از همه مردم برای حضور در پای صندوقهای رأی دعوت میکردند.
وی با بیان اینکه مردم با شرکت در انتخابات از حق تعیین سرنوشت خود استفاده میکنند، گفت: انقلاب و نظام جمهوری اسلامی ایران متعلق به خود مردم است و طبیعتاً با حضور مردم پیشرفت حاصل خواهد شد.
سخنگوی شورای نگهبان گفت: نکتهای که مقام معظم رهبری بسیار دقیق به آن اشاره فرمودند این است که حضور پرشور عموم مردم در انتخابات آینده کشور را تضمین کرده و علاج دردهای مزمن است؛ البته انتخاب اصلح، فرد کارآمد، با ایمان و با انگیزه نیز به تعبیر معظمله نور علی نور بوده و میتواند تأثیر بسزایی داشته باشد.
دکتر کدخدایی خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبری همیشه تأکید بر حضور مردم در پای صندوق های رأی داشته و دارند و اصل اول این مسأله است.
رئیس پژوهشکده شورای نگهبان گفت: اگر بخواهیم به عوامل کاهش مشارکت در انتخابات که بر اساس آمار و اطلاعاتی که از طریق دستگاههای ذیربط به دست میآید، اشاره کنیم وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم، وعدههایی که به مردم داده شده و عمل نمیشود و عملکرد مسئولین است؛ البته یک بخشی نیز به شورای نگهبان مربوط است که بر اساس آمار نقش ناچیز و اندکی در کاهش مشارکت دارد.
وی افزود: وقتی از من سؤال شود که وظیفه شورای نگهبان برای افزایش مشارکت چیست؟ میگویم اجرای صحیح به مر قانون؛ قانون اساسی وظیفهای را طبق اصل 99 برای شورای نگهبان تعیین کرده و قوانین عادی نیز که در ادوار مختلف از سوی مجلس شورای اسلامی تصویب شده، وظایف مختلفی را در امر انتخابات تبیین و به عهده شورای نگهبان گذاشته که طبیعتاً همه مردم انتظارشان این است که شورای نگهبان بر اساس مر قانون عمل کند و ما حس میکنیم اگر قانون از طرف شورای نگهبان به نحو صحیح اجرا شود، قطعاً میتواند موجب مشارکت بیشتر هم باشد.
سخنگوی شورای نگهبان با بیان اینکه نخبگان هم برای افزایش مشارکت مردم میتوانند با ارائه راهکارها و انتقادهای صحیح موجب تقویت عملکرد مسئولین در این زمینه شوند، گفت: مسئولین هم باید ضمن حفظ روحیه انتقادی از این راهکارها استفاده کنند؛ چنانچه ما در شورای نگهبان بارها عرض کردیم در هر زمینهای ما از پیشنهادات، انتقادات و راهکارها استفاده میکنیم و در این دوره نیز در بحث کرونا از نخبگان دعوت کردیم تا راهکارهایی را در این خصوص ارائه کنند.
وی افزود: برگزاری انتخابات، مسأله مهم و عملیات گسترده و عظیمی است که ما همیشه به افکار نخبگان و مردم عزیزمان در برگزاری صحیحتر و بهتر انتخابات نیاز داریم که ما را در این خصوص کمک و راهنمایی کنند؛ ما هم دست مردم را به گرمی میفشاریم و درخواست داریم طرحها، ایدهها و نظرات خود را که مؤثری در برگزاری بهتر انتخابات است و میتواند ما را در این امر کمک کند، ایدههایشان را برای ما ارسال کنند و ما هم با کمال میل سعی میکنیم آنها را به کار ببریم و در بحث قانوننویسی به دوستانمان در مجلس، مشورت صحیحتری بدهیم.
دکتر کدخدایی در پایان با بیان اینکه در هر زمان احتمال دارد اقتضائات خاصی وجود داشته باشد، گفت: چون کشور ما رو به رشد و پیشرفت است طبیعتاً اقتضائات زمان ما هم تغییر میکند، بنابراین نیاز داریم همچنان از افکار نخبگان و طرحها و ایدههای ایشان استفاده کنیم.
انتهای پیام/