کد خبر: ۴۵۱۲
تاریخ انتشار: ۱۹ آبان ۱۳۹۵ - ۱۹:۴۶- 09 November 2016
سخنگوی شورای نگهبان در نشست خبری نمایشگاه مطبوعات خبر داد؛

استقبال اندیشمندان از فراخوان ارائه پیشنهاد درباره بند (10) سیاستهای کلی انتخابات

سخنگوی شورای نگهبان تأکید کرد: رویه‌ شورای نگهبان، اظهارنظر درباره صلاحیت نمایندگان تا قبل از تصویب اعتبارنامه بوده است و این نظر همچنان ادامه خواهد داشت.
به گزارش اداره‌‌کل روابط عمومی شورای نگهبان، دکتر کدخدایی در نشست خبری که در محل نمایشگاه مطبوعات برگزار شد، ضمن تشکر از تلاش و فعالیت‌های اصحاب رسانه با ارائه گزارشی از مصوبات اخیر شورای نگهبان، اظهار داشت: طرح استفساریه تبصره 4 ماده 52 قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی، علی‌رغم اصلاح بعمل آمده، مغایر اصل99 قانون اساسی شناخته شد چرا که حق اظهارنظر شورای نگهبان با فرض وصول مدارک با محدودیت مواجه می‌شود.
سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: همچنین اعضای شورای نگهبان معتقدند با اصلاحیه جدید مجلس شورای اسلامی، به دلیل تعیین دو تاریخ مربوط به «بعد از بررسی صلاحیت‌ها» و «بعد از اعلام صحت انتخابات»، ابهام جدیدی نیز ایجاد شده است.
دکتر کدخدایی در مورد نظر شورای نگهبان درباره لایحه تأسیس و اداره مراکز آموزشی و پرورشی، گفت: علی‌رغم رفع ایرادات و اصلاحات به عمل آمده توسط مجلس شورای اسلامی، دو ایراد گذشته فقهای شورای نگهبان مبنی بر مغایر با شرع بودن این مصوبه همچنان باقی است.
وی درباره مصوبه ارسالی دیگر مجلس شورای اسلامی به شورای نگهبان خاطرنشان کرد: به دلیل استفاده مکرر از واژگان غیر فارسی در لایحه تصویب و احکام مصوبات بیست‌وپنجمین کنگره اتحادیه جهانی پست، این لایحه با ایراد اصل 15 قانون اساسی مواجه شد.
عضو حقوقدان شورای نگهبان افزود: تعداد 5 نامه‌ای که از سوی دیوان عدالت اداری برای ما ارسال شده بود در جلسه فقهای شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت که عدم مغایرت آنها با موازین شرع به دیوان عدالت اداری اعلام شد.
دکتر کدخدایی در بخش پاسخ به سؤالات، درباره برگزاری جلسات میان شورای نگهبان و دولت پیرامون لایحه مربوط به سیاستهای کلی انتخابات و رویکرد شورای نگهبان در این خصوص، گفت: در موضوع سیاستهای کلی، دولت و مجلس وظایف قانونی برای ارائه طرح و لایحه دارند که بر اساس گزارش دولت در حال تدوین و بررسی است. در این مرحله به‌جز بند 5 ماده 10 این سیاستها در خصوص تعیین معیارهای رجل سیاسی و مذهبی، وظیفه‌ای بر عهده شورای نگهبان نیست.


سخنگوی شورای نگهبان درباره موضع این نهاد در خصوص احتمال ارجاع طرح استفساریه قانون انتخابات به مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: طبیعتا هر مسیری که مطابق قانون طی شود، شورای نگهبان از آن تبعیت خواهد کرد. البته اکنون با توجه به ابهامی که اعضای شورای نگهبان مطرح کرده‌اند، مصوبه فعلا از لحاظ قانونی امکان طرح در مجمع تشخیص مصلحت نظام را ندارد.
وی در مورد موضع خود به عنوان یک حقوقدان درباره انتخاب دونالد ترامپ به ریاست جمهوری و تأثیرگذاری آن بر برجام، بیان داشت: این سؤال را باید دوستان وزارت خارجه پاسخ بدهند. سیاست ما در جمهوری اسلامی؛ بر اساس اصول قانون اساسی، سیاست‌های کلی و تدابیر مقام معظم رهبری تعیین می‌شود و اینگونه تحولات در کشورهای دیگر ارتباط چندانی با عملکرد و سیاست‌های نظام پیدا نمی‌کند.
عضو حقوقدان شورای نگهبان در پاسخ به سئوالی مبنی بر جواب وزارت کشور به نامه شورای نگهبان در رابطه با انتخابات الکترونیکی، خاطرنشان کرد:‌ بعد از ارسال این نامه با دوستان وزارت کشور جلسات کارشناسی داشته‌ایم ولی هنوز پاسخ رسمی از سوی این وزارتخانه دریافت نکردیم.
خبرنگاری پرسید؛ دبیر محترم شورای نگهبان اعلام کردند فتنه خط قرمز شورای نگهبان است، آیا در آستانه انتخابات ریاست جمهوری هنوز خط قرمز شورای نگهبان همین مساله است و آیا این نهاد تحت تأثیر فشارها در این زمینه قرار می‌گیرد؟
دکتر کدخدایی پاسخ داد: این مساله به راحتی فراموش نمی‌شود و شورای نگهبان در عملکرد داوطلبان به عنوان یک معیار، به آن توجه خواهد کرد. تصمیمات شورای نگهبان تاکنون تحت تأثیر فشارها نبوده و از این به بعد هم ان‌شاءالله نخواهد بود.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سؤال خبرنگاری درباره محدوده نظارتی اعضای شورای نگهبان و نقل قول از آیت‌الله جنتی مبنی بر نظارت مستمر شورای نگهبان به مجلس، تصریح کرد: این نقل قول از ایشان صحیح نیست. حضرت آیت‌الله جنتی نفرمودند نظارت مستمر شورای نگهبان؛ بلکه به ضرورت نظارت مستمر بر عملکرد مجلس اشاره کردند و این همان چیزی است که اکنون در بند 13 سیاست‌های کلی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری آمده است.
عضو حقوقدان شورای نگهبان ادامه داد: رویه‌ شورای نگهبان، اظهارنظر درباره صلاحیت نمایندگان تا قبل از تصویب اعتبارنامه بوده است و این نظر همچنان ادامه خواهد داشت.


وی در پاسخ به سوالی درباره تفسیر شورای نگهبان نسبت به اصل 115 قانون اساسی در خصوص شرایط داوطلبان ریاست جمهوری و احتمال شمول عبارت «رجل سیاسی مذهبی» به بانوان پاسخ داد: شورای نگهبان تاکنون تفسیری در این مورد نداشته است اما با توجه به اینکه جزء 5 بند10 سیاستهای کلی انتخابات در این زمینه تکلیفی برای ما مقرر کرده است، در آینده باید این کار انجام شود. همکاران ما در مرکز تحقیقات شورای نگهبان مشغول بررسی و جمع‌بندی نظرات درباره تعیین معیارها و شاخص رجل سیاسی‌، مذهبی هستند.
دکتر کدخدایی اضافه کرد: خوشبختانه فراخوانی هم که در این رابطه انجام شد، با استقبال صاحبنظران و اندیشمندان مواجه شد که هر روز دوستان ما در روابط عمومی این گزارش‌ها را به من ارائه می‌کنند. ما همچنان آماده شنیدن و دریافت نظرات خوب مردم در این زمینه هستیم. البته الان به ضرس قاطع نمی‌توانم بگویم که تدوین این شاخص‌ها به انتخابات اخیر خواهد رسید یا خیر اما هر زمان که آماده شد اعلام نظر خواهیم کرد.
عضو حقوقدان شورای نگهبان در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه اگر مجلس در راس امور است چرا نظارت استمراری توسط شورای نگهبان مطرح می‌شود؟ و آیا این نظارت موجب نمی‌شود که نمایندگان حالت خنثی پیدا کنند؟ گفت: نظارت مستمر توسط شورای نگهبان را از کجا آورده‌اید؟ همانطور که گفتم شورای نگهبان بعد از تصویب اعتبارنامه‌ها هیچگاه به بحث نظارت بر نمایندگان ورود نکرده است.
خبرنگاری پرسید؛ اخیرا اظهاراتی از سوی مشاور آقای هاشمی در مورد بررسی صلاحیت ایشان برای انتخابات ریاست‌جمهوری منتشر شد. آیا شورای نگهبان برای مشخص شدن واقعیت حاضر است ویدیوهای آن روز را منتشر کند؟ دکتر کدخدایی پاسخ داد: اگر قانون اجازه بدهد؛ ما حاضر به انتشار تمام مذاکرات و نه فقط آن روز هستیم. ما حاضریم اگر به حرمت کسی برنخورد و قانون هم اجازه بدهد همه مذاکرات شورای نگهبان را منتشر کنیم. 
وی در رابطه با سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه اگر استفساریه قانون در نهایت در مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب شود، آیا ممکن است عطف به ما‌سبق شود؟ اظهار داشت: ‌من نسبت به افراد اظهارنظر نمی‌کنم اما از نظر حقوقی قوانین ناظر به آینده است، مگر اینکه در قانون تصریح شود که قانون به گذشته سرایت داده شود؛ البته این استفساریه در هر صورتی که تصویب شود ناظر به گذشته نخواهد بود.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوالی در مورد مصوبه مجلس درباره ایثارگران گفت: این موضوع در لایحه برنامه قبل هم با ایراد شورای نگهبان مواجه شد و نهایتا به عنوان مصوبه مجمع، به عنوان قانون تصویب شد. به همین دلیل، مجلس تا زمانی که مجمع ورود نکرده باشد، نمی‌تواند برای اصلاح اقدام کند. بنابراین ایراد اصل 75 شورای نگهبان همچنان نسبت به مصوبه جدید باقی است.


خبرنگاری با اشاره به بحث ناکارآمد بودن خودنظارتی مجلس پرسید؛ چطور انتظار دارید همه به شورای نگهبان اعتماد داشته باشند و این نهاد نسبت به تأیید و رد صلاحیت‌ها، بدون خطا عمل کند؟
دکتر کدخدایی پاسخ داد: قطعا نسبت به شورای نگهبان هم نظارت‌هایی وجود دارد اما در چارچوب سه قوه باید مکانیزم‌های نظارتی را تعریف کرد. طبیعتا هر چیزی را که قانون اساسی در این جهت مقرر کرده باشد ما نیز تابع هستیم.
خبرنگاری سئوال خود را اینگونه مطرح کرد که اگر مصوبه‌ای مربوط به عدم نظارت بر کاندیداها بعد از انتخاب آنها؛ به تصویب مجمع تشخیص مصلحت نظام برسد اما سوابق سوئی درباره افراد یافت شود، شورای نگهبان چه واکنشی خواهد داشت؟
سخنگوی شورای نگهبان عنوان کرد: آنچه که مهم است ضرورت نظارت مستمر بر نمایندگان با توجه به بحث کشف مدارک جدید و یا زوال شرایط است که یک امر عقلی و منطقی بوده و خوشبختانه در بند 13 سیاست‌های کلی هم لحاظ شده است. امیدواریم در قوانین و مقررات مربوط به خوبی در این مورد دقت واقع شود که مشکلاتی از این قبیل به وجود نیاید.
دکتر کدخدایی در پاسخ به آخرین سوال در رابطه با اینکه آیا شورای نگهبان با توجه به تخلفات متعدد در انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا قصد ندارد در راستای نظارت بر نامزدها و تأیید صلاحیت‌های داوطلبان شوراها نیز ورود کند؛ اظهار داشت: از جهت قانونی، طبق اصل 99 قانون اساسی و با توجه به تفسیری که اعضای محترم شورای نگهبان از این اصل دارند نظارت بر انتخابات شوراها بر عهده شورای نگهبان نیست بنابراین در این مورد تکلیف قانونی وجود ندارد. امیدواریم مطالبی که می‌فرمایید در قوانین مربوط به شوراها در مجلس شورای اسلامی در نظر گرفته شود.
گفتنی است پس از این نشست خبری، سخنگوی شورای نگهبان طی بازدید از غرفه های رسانه های مختلف که بیش از چهار ساعت طول کشید به دیگر پرسش های خبرنگاران نیز پاسخ داد.

--------------
گزارش تصویری/نشست خبری سخنگوی شورای نگهبان

ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار

آیت‌الله جنتی: سواستفاده رژیم‌صهیونیستی از وضعیت این روزهای سوریه جنایت بزرگی است/ آمریکا و هم‌پیمانانش باید پاسخگو باشند

آیت‌الله یزدی از ابتدای نهضت اسلامی نقش مهمی در روشنگری‌ها داشت/ در مقابل انحرافات و جریان نفوذ فریاد می‌کشید

باید نسبت به رعایت احکام دین تعصب داشته باشیم/مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با رسیدن به نقطه مطلوب، الگوی خوبی برای جهان اسلام خواهد بود

بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور در مجمع مشورتی حقوقی شورای نگهبان

جدیدترین آثار پژوهشکده شورای نگهبان منتشر شد

فیلم|حضور دکتر طحان‌نظیف در نشست علمی «حقوق ملت در قانون اساسی» در دانشگاه شهید باهنر

دکتر طحان نظیف: جریان دانشجویی همواره در تحولات اجتماعی ایران حضور موثر داشته/ قانون اساسی ترسیم کننده آرمان‌های جنبش دانشجویی است

سخنان آیت‌الله مدرسی یزدی پیرامون برخی مسائل روز

عَلَم مبارزه با استکبار از دست دانشجویان نمی‌افتد

نخستین شماره ماهنامه خبری پژوهشی پژوهشکده شورای نگهبان منتشر شد

پربازدید ها

سومین دوره آزمون ملی قانون اساسی برگزار می‌شود

آزمون ملی قانون اساسی چیست؟

برگزاری نشست علمی«لایحه بودجه ۱۴۰۴ و پی‌ریزی اقتصاد صحیح و عادلانه» در پژوهشکده شورای نگهبان

«حتی اعدام هم برای اینها کم است»

الزامات و بایسته‌های اصلاح ساختار بودجه

نشست علمی«ظرفیت‌های شورای نگهبان و هیأت عالی نظارت بر حسن اجرای سیاست‌های کلی نظام در اصلاح ساختار بودجه با نگاهی بر لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور»

دکتر مولابیگی: قانون اساسی کشورمان مبتنی بر جهان‌بینی اسلامی است و اقتباسی نیست

دکتر طحان‌نظیف: «قانون اساسی» محور تعامل قوا و سند انسجام ملی است

گزارش تصویری حضور دکتر طحان‌نظیف در دانشگاه شهید باهنر کرمان

گزارش تصویری حضور دکتر طحان‌نظیف در دانشگاه الزهرا (س)