کد خبر: ۳۰۹۱
تاریخ انتشار: ۰۱ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۹:۱۴- 22 May 2013
یادداشت وارده؛

شورای نگهبان؛ فصل الخطاب

قانون اساسی به عنوان میثاق ملی، در فرآیند «احراز صلاحیت داوطلبان ریاست جمهوری»، شورای نگهبان را «فصل الخطاب» قرار داده است. چنانکه شورای نگهبان ضامن نظارت موثر و کارآمد بر انتخابات و نیز صیانت از آرای ملت است.



یکم: میثاق ملی

قانون اساسی به عنوان میثاق ملی، در فرآیند «احراز صلاحیت داوطلبان ریاست جمهوری»، شورای نگهبان را «فصل الخطاب» قرار داده است. چنانکه شورای نگهبان ضامن نظارت موثر و کارآمد بر انتخابات و نیز صیانت از آرای ملت است. استحکام این نهاد، در برابر فشارهای برخی از افراد و گروه‌ها در انتخابات ادوار گذشته نیز نشان داد، شورای نگهبان کارآمدی لازم را برای پایداری در برابر فشارها و نیز پاسداشت آرای ملت دارد.



دوم: حق و تکلیف

«احراز صلاحیت داوطلبان ریاست جمهوری» وفق قانون اساسی تنها و منحصراً حق شورای نگهبان است. کسی نمی‌تواند با تمسک با سوابق خود، بخشی از این حق را فراتر از قانون متوجه خود کند. در مقابل این تکلیف بر اعضای محترم شورای نگهبان مترتب است از این حق قانونی خویش نیز «پاسداری» کنند و اجازه ندهند هیاهوی رسانه‌ای، بر منزلت «فصل الخطاب بودن» شورای نگهبان خدشه‌ای وارد سازد.


سوم: محک تجربه

اغلب داوطلبان، پیش از ورود به میدان فاطمی و ستاد ثبت نام، دیگران را از قانون شکنی بر حذر می‌داشتند و خود را متعهد به قانون عنوان می کردند. اما «شعار قانونگرایی» به خودی خود برای کسی اعتبار نمی‌آورد. «خوش بود گر محک تجربه آید به میان.» در انتخابات پیشین در سال 1388 نیز بودند داوطلبانی که با تخطئه قانونگریزی دیگران، وارد صحنه شدند، اما وقتی خود را در بازی انتخابات بازنده دیدند، قانون انتخابات را نادیده گرفتند و خواستار درهم شکستن نظام انتخاباتی موجود شدند. آنان البته پاسخ خود را از همه ملت، در حماسه تاریخی 9 دی گرفتند.


چهارم: اعلام و محک

اعضای محترم شورای نگهبان، بارها اذعان می کنند خود را مصون از خطای احتمالی نمی‌دانند. البته آنان وظیفه دارند با حداکثر احساس مسؤولیت امر مهم احراز صلاحیت داوطلبان را به سرانجام برسانند. بدیهی است فرصت «اعلام اسامی داوطلبان»، بویژه برای آنانی که به هر دلیل واجد صلاحیت لازم برای ریاست‌جمهوری تشخیص داده نشده‌اند، فرصت مهمی برای محک میزان تبعیت آنان از قانون است.
بدیهی است در امر مهمی چون «احراز صلاحیت» کسی که خود را فراتر از قانون بداند، نه تنها در این آزمون رفوزه شده است، بلکه حکمی سنگین بر او مترتب است که بنیانگذار انقلاب اسلامی برای او معین کرده است: «من نمی گویم رای خودش را نگوید؛ بگوید؛ رأی خودش را بگوید؛ اما اگر بخواهد فساد کند، به مردم بگوید که این شورای نگهبان کذا و این مجلس کذا، این فساد است، و مفسد است یک همچو آدمی، تحت تعقیب مفسد فی الارض باید قرار بگیرد.»

منبع: روزنامه قدس 31 اردیهبشت 1392
ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار

کتاب نظارت اساسی تطبیقی به نمایشگاه کتاب رسید

اجرای برنامه پنج‌ساله دوم حوزه‌های علمیه براساس پیام تاریخی رهبر معظم انقلاب

«ولایت فقیه» دژ مستحکم انقلاب در برابر دشمنان/ حوزه‌های علمیه سرمایه اسلام، تشیع و ایران اسلامی هستند

تبریک دکتر طحان‌نظیف به‌مناسبت میلاد امام رضا (ع)

حوزه و روحانیت بدون مردم هیچ است

تشکیل جمهوری اسلامی یکی از برکات حوزه علمیه قم است

وظیفه حوزویان شناخت و عمل به منشور رهبر انقلاب است/ لزوم صیانت از حوزه دربرابر هجمه‌های داخلی و خارجی

حکم فقهی رمزارز همانند پول کاغذی است

شماره پنجم و ششم اساسنامه منتشر شد

حضور پژوهشکده شورای نگهبان با ۴۰ اثر جدید در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران

پربازدید ها

دکتر صادقی‌مقدم: انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری همزمان با انتخابات شورا‌ها در اردیبهشت ۱۴۰۵ برگزار می‌شود

دکتر پروین: تقویت شورا‌ها به معنای گسترش دموکراسی مشارکتی است

گزارش تصویری جلسه شورای نگهبان ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴

آیت‌الله جنتی: حادثه بندر شهید رجایی همه را داغدار کرد؛ همدلی مردم ایران تحسین برانگیز بود/ بدون اغماض با هرگونه قصور و تقصیری در این باره برخورد شود

نباید سنت‌های کارآمد حوزه که قرن‌ها دارای نتایج درخشان بوده را فراموش کرد

پیام تسلیت سخنگوی شورای نگهبان در پی حادثه بندرعباس

پیام سخنگوی شورای نگهبان به مناسبت میلاد حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها و روز دختر

حوزه علمیه خدمتگزار انقلاب و مردم است

مطرح شدن انقلاب اسلامی ایران به‌عنوان یک پدیده بی‌بدیل جهانی، ثمره مجاهدت حوزه و عالمان دینی است

معیشت فرهنگیان مورد توجه مسئولان باشد