کد خبر: ۱۱۳۶
تاریخ انتشار: ۱۲ اسفند ۱۳۸۷ - ۱۵:۰۲- 02 March 2009
دکتر کدخدایی:

قانون اساسی مجموعه‌ای از اصول حقوق شهروندی است

سخنگوی شورای نگهبان گفت: شهروند را نمی‌توان در یک جاده‌ی یک طرفه ارزیابی کرد بلکه اصولا لازمه‌ی بهره‌مندی یک شهروند از حقوق شهروندی مسوولیت‌پذیری اوست ولو این امر را یک الزام درونی بدانیم نه یک الزام حقوقی که ضمانت اجرایی داشته باشد.

دکتر کدخدایی طی سخنانی با موضوع "حقوق شهروندی در کارنامه‌ی نظام جمهوری اسلامی ایران" در نخستین همایش علمی –پژوهشی "درآمدی بر کارنامه‌ی نظام" که صبح امروز در دانشگاه تهران از سوی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری برگزار شد با بیان این مطلب تصریح کرد: بهره‌مندی از حقوق به همراه احساس تعهد و مسوولیت برای شهروند مدنظر ما قرار دارد. قانون اساسی ما قانونی است که به استناد اصل دوم آن مبتنی بر اصول اسلامی بوده و ما مشاهده می‌کنیم که در آموزه‌های اسلامی نیز حقوق و مسوولیت در کنار هم قرار دارد.

وی با اشاره به اصول متعدد قانون اساسی که بر حقوق شهروندی ناظر است، افزود: علاوه بر قانون اساسی که در جای جای آن به نوعی ضمن تصریح به این حقوق تضمین آن را یادآوری کرده است در قوانین عادی نیز این نگاه وجود دارد. امام خمینی (ره) نیز از همان ابتدا مراقبت می‌کردند که حقوق شهروندی نه تنها به عنوان یک قانون موضوعه رسمیت یابد بلکه در رفتار مسوولان و در عرصه‌ی اجرا وجود داشته باشد.

رییس گروه حقوق عمومی دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: در قانون برنامه‌ی چهارم توسعه بحث حقوق شهروندی به صراحت ذکر شد و پس از آن قانون حقوق شهروندی در سال 83 به تصویب رسید اگر چه این حقوق عمدتا در حقوق قضایی مطرح شده اما به هر حال در خصوص بخش‌های دیگر نیز به حقوق شهروندان اشاره کرده است.

کدخدایی نهادهای موجود در قانون اساسی را در جهت اجرای صحیح قوانین و تضمین‌کننده‌ی حقوق شهروندی برشمرد و اظهار کرد: مقام رهبری در قانون اساسی یک مقام تشریفاتی نیست بلکه بالاترین و عالی‌ترین ناظر و تضمین‌کننده‌ی حقوق شهروندی است. پس از رهبری، رییس جمهور را داریم که مسوول اجرای قانون اساسی است و این نشان می‌دهد که مقامات عالی کشور بر اساس قانون اساسی تضمین‌کننده‌ی حقوق هستند. در قوای دیگر نیز مانند مجلس شورای اسلامی که وظیفه‌ی اصلی نظارت بر اجرای قوانین را دارد راهکارهای مختلفی جهت تضمین حقوق مردم در نظر گرفته شده که کمیسیون اصل 90 از جمله‌ی آنهاست. در قوه قضاییه نیز که مرجع تظلم‌خواهی است علاوه بر امور جاری دادگستری و اجرای عدالت دو نهاد اصلی دیگر یعنی دیوان عدالت اداری و سازمان بازرسی کل کشور تشکیل شده تا اجرای حقوق شهروندی را تضمین کند.

وی در پایان بیان کرد: قانون اساسی مجموعه‌ای از اصول حقوق شهروندی است که این حقوق به فصل خاصی از قانون اساسی اختصاص ندارد و علاوه بر این اصول نهادهای قانون اساسی از رهبری گرفته تا نهادهای دیگر در جهت تدوین حقوق شهروندی هستند و از ابتدا تا کنون بر این امر تلاش داشته‌اند.
 منبع خبر: ایسنا

ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار

امکان‌سنجی اعطای شخصیت حقوقی به هوش مصنوعی و شناسایی مسئولیت آن

جوانان سوری وطن خود را نجات می دهند/ رژیم صهیونیستی خطری برای امنیت جهانی

آیت‌الله جنتی: سواستفاده رژیم‌صهیونیستی از وضعیت این روزهای سوریه جنایت بزرگی است/ آمریکا و هم‌پیمانانش باید پاسخگو باشند

آیت‌الله یزدی از ابتدای نهضت اسلامی نقش مهمی در روشنگری‌ها داشت/ در مقابل انحرافات و جریان نفوذ فریاد می‌کشید

باید نسبت به رعایت احکام دین تعصب داشته باشیم

بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور در مجمع مشورتی حقوقی شورای نگهبان

جدیدترین آثار پژوهشکده شورای نگهبان منتشر شد

فیلم|حضور دکتر طحان‌نظیف در نشست علمی «حقوق ملت در قانون اساسی» در دانشگاه شهید باهنر

دکتر طحان نظیف: جریان دانشجویی همواره در تحولات اجتماعی ایران حضور موثر داشته/ قانون اساسی ترسیم کننده آرمان‌های جنبش دانشجویی است

سخنان آیت‌الله مدرسی یزدی پیرامون برخی مسائل روز

پربازدید ها

سومین دوره آزمون ملی قانون اساسی برگزار می‌شود

آزمون ملی قانون اساسی چیست؟

«حتی اعدام هم برای اینها کم است»

الزامات و بایسته‌های اصلاح ساختار بودجه

نشست علمی«ظرفیت‌های شورای نگهبان و هیأت عالی نظارت بر حسن اجرای سیاست‌های کلی نظام در اصلاح ساختار بودجه با نگاهی بر لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور»

دکتر مولابیگی: قانون اساسی کشورمان مبتنی بر جهان‌بینی اسلامی است و اقتباسی نیست

دکتر طحان‌نظیف: «قانون اساسی» محور تعامل قوا و سند انسجام ملی است

گزارش تصویری حضور دکتر طحان‌نظیف در دانشگاه شهید باهنر کرمان

گزارش تصویری حضور دکتر طحان‌نظیف در دانشگاه الزهرا (س)

فیلم|حضور دکتر طحان نظیف در برنامه «صف اول» به مناسبت سالروز تصویب قانون اساسی