کد خبر: ۱۱۳۶
تاریخ انتشار: ۱۲ اسفند ۱۳۸۷ - ۱۵:۰۲- 02 March 2009
دکتر کدخدایی:

قانون اساسی مجموعه‌ای از اصول حقوق شهروندی است

سخنگوی شورای نگهبان گفت: شهروند را نمی‌توان در یک جاده‌ی یک طرفه ارزیابی کرد بلکه اصولا لازمه‌ی بهره‌مندی یک شهروند از حقوق شهروندی مسوولیت‌پذیری اوست ولو این امر را یک الزام درونی بدانیم نه یک الزام حقوقی که ضمانت اجرایی داشته باشد.

دکتر کدخدایی طی سخنانی با موضوع "حقوق شهروندی در کارنامه‌ی نظام جمهوری اسلامی ایران" در نخستین همایش علمی –پژوهشی "درآمدی بر کارنامه‌ی نظام" که صبح امروز در دانشگاه تهران از سوی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری برگزار شد با بیان این مطلب تصریح کرد: بهره‌مندی از حقوق به همراه احساس تعهد و مسوولیت برای شهروند مدنظر ما قرار دارد. قانون اساسی ما قانونی است که به استناد اصل دوم آن مبتنی بر اصول اسلامی بوده و ما مشاهده می‌کنیم که در آموزه‌های اسلامی نیز حقوق و مسوولیت در کنار هم قرار دارد.

وی با اشاره به اصول متعدد قانون اساسی که بر حقوق شهروندی ناظر است، افزود: علاوه بر قانون اساسی که در جای جای آن به نوعی ضمن تصریح به این حقوق تضمین آن را یادآوری کرده است در قوانین عادی نیز این نگاه وجود دارد. امام خمینی (ره) نیز از همان ابتدا مراقبت می‌کردند که حقوق شهروندی نه تنها به عنوان یک قانون موضوعه رسمیت یابد بلکه در رفتار مسوولان و در عرصه‌ی اجرا وجود داشته باشد.

رییس گروه حقوق عمومی دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: در قانون برنامه‌ی چهارم توسعه بحث حقوق شهروندی به صراحت ذکر شد و پس از آن قانون حقوق شهروندی در سال 83 به تصویب رسید اگر چه این حقوق عمدتا در حقوق قضایی مطرح شده اما به هر حال در خصوص بخش‌های دیگر نیز به حقوق شهروندان اشاره کرده است.

کدخدایی نهادهای موجود در قانون اساسی را در جهت اجرای صحیح قوانین و تضمین‌کننده‌ی حقوق شهروندی برشمرد و اظهار کرد: مقام رهبری در قانون اساسی یک مقام تشریفاتی نیست بلکه بالاترین و عالی‌ترین ناظر و تضمین‌کننده‌ی حقوق شهروندی است. پس از رهبری، رییس جمهور را داریم که مسوول اجرای قانون اساسی است و این نشان می‌دهد که مقامات عالی کشور بر اساس قانون اساسی تضمین‌کننده‌ی حقوق هستند. در قوای دیگر نیز مانند مجلس شورای اسلامی که وظیفه‌ی اصلی نظارت بر اجرای قوانین را دارد راهکارهای مختلفی جهت تضمین حقوق مردم در نظر گرفته شده که کمیسیون اصل 90 از جمله‌ی آنهاست. در قوه قضاییه نیز که مرجع تظلم‌خواهی است علاوه بر امور جاری دادگستری و اجرای عدالت دو نهاد اصلی دیگر یعنی دیوان عدالت اداری و سازمان بازرسی کل کشور تشکیل شده تا اجرای حقوق شهروندی را تضمین کند.

وی در پایان بیان کرد: قانون اساسی مجموعه‌ای از اصول حقوق شهروندی است که این حقوق به فصل خاصی از قانون اساسی اختصاص ندارد و علاوه بر این اصول نهادهای قانون اساسی از رهبری گرفته تا نهادهای دیگر در جهت تدوین حقوق شهروندی هستند و از ابتدا تا کنون بر این امر تلاش داشته‌اند.
 منبع خبر: ایسنا

ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار

این جنایت شجاعت شیرزنان ایران اسلامی را به نمایش گذاشت

بیانیه شورای نگهبان در پی حمله رژیم صهیونیستی به ساختمان صدا و سیما

چراغ حقیقت خاموش نمی‌شود

بیانیه شورای نگهبان در پی شهادت سرداران مجاهد اطلاعاتی

دکتر طحان نظیف: صهیونیست‌ها خلاصی پیدا نمی‌کنند

پیام آیت‌الله مدرسی یزدی در رابطه با تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی

بیانیه شورای نگهبان در پی جنایت سحرگاه امروز رژیم صهیونیستی

گزارش تصویری جلسه شورای نگهبان ۲۱ خرداد ۱۴۰۴

امروز امت اسلام نیازمند وحدت، هوشیاری، درایت و حکمت مضاعف است

لایحه معاهده مشارکت جامع راهبردی بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه تایید شد

پربازدید ها

امام خمینی (ره) سمت درست تاریخ را نشان داد

ولایت‌مداری، رمز پایداری انقلاب در برابر توطئه‌ها است

تبریک دکتر طحان‌نظیف بمناسبت فرا رسیدن عید قربان

شورای نگهبان: «حفظ عزت ملی» و «توجه به خواست و اراده مردم» مورد تاکید امام خمینی (ره) و قانون اساسی است

تسلیت دکتر طحان‌نظیف به مناسبت شهادت امام باقر (علیه‌السلام)

جمهوری اسلامی از برکات حوزه علمیه قم است/ تشکر از پیام راهبردی رهبر معظم انقلاب

او که آمد و او که رفت!

توئیت دکتر طحان‌نظیف به مناسبت رحلت امام خمینی(ره)

فیلم|بازخوانی مردم‌سالاری دینی در رهبری حضرت آیت‌الله خامنه‌ای توسط اعضای شورای نگهبان در مستندِ «ره نشان»

بررسی اساسنامه سازمان امور اجتماعی در مجمع مشورتی حقوقی شورای نگهبان