کد خبر: ۱۱۳۶
تاریخ انتشار: ۱۲ اسفند ۱۳۸۷ - ۱۵:۰۲- 02 March 2009
دکتر کدخدایی:

قانون اساسی مجموعه‌ای از اصول حقوق شهروندی است

سخنگوی شورای نگهبان گفت: شهروند را نمی‌توان در یک جاده‌ی یک طرفه ارزیابی کرد بلکه اصولا لازمه‌ی بهره‌مندی یک شهروند از حقوق شهروندی مسوولیت‌پذیری اوست ولو این امر را یک الزام درونی بدانیم نه یک الزام حقوقی که ضمانت اجرایی داشته باشد.

دکتر کدخدایی طی سخنانی با موضوع "حقوق شهروندی در کارنامه‌ی نظام جمهوری اسلامی ایران" در نخستین همایش علمی –پژوهشی "درآمدی بر کارنامه‌ی نظام" که صبح امروز در دانشگاه تهران از سوی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری برگزار شد با بیان این مطلب تصریح کرد: بهره‌مندی از حقوق به همراه احساس تعهد و مسوولیت برای شهروند مدنظر ما قرار دارد. قانون اساسی ما قانونی است که به استناد اصل دوم آن مبتنی بر اصول اسلامی بوده و ما مشاهده می‌کنیم که در آموزه‌های اسلامی نیز حقوق و مسوولیت در کنار هم قرار دارد.

وی با اشاره به اصول متعدد قانون اساسی که بر حقوق شهروندی ناظر است، افزود: علاوه بر قانون اساسی که در جای جای آن به نوعی ضمن تصریح به این حقوق تضمین آن را یادآوری کرده است در قوانین عادی نیز این نگاه وجود دارد. امام خمینی (ره) نیز از همان ابتدا مراقبت می‌کردند که حقوق شهروندی نه تنها به عنوان یک قانون موضوعه رسمیت یابد بلکه در رفتار مسوولان و در عرصه‌ی اجرا وجود داشته باشد.

رییس گروه حقوق عمومی دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: در قانون برنامه‌ی چهارم توسعه بحث حقوق شهروندی به صراحت ذکر شد و پس از آن قانون حقوق شهروندی در سال 83 به تصویب رسید اگر چه این حقوق عمدتا در حقوق قضایی مطرح شده اما به هر حال در خصوص بخش‌های دیگر نیز به حقوق شهروندان اشاره کرده است.

کدخدایی نهادهای موجود در قانون اساسی را در جهت اجرای صحیح قوانین و تضمین‌کننده‌ی حقوق شهروندی برشمرد و اظهار کرد: مقام رهبری در قانون اساسی یک مقام تشریفاتی نیست بلکه بالاترین و عالی‌ترین ناظر و تضمین‌کننده‌ی حقوق شهروندی است. پس از رهبری، رییس جمهور را داریم که مسوول اجرای قانون اساسی است و این نشان می‌دهد که مقامات عالی کشور بر اساس قانون اساسی تضمین‌کننده‌ی حقوق هستند. در قوای دیگر نیز مانند مجلس شورای اسلامی که وظیفه‌ی اصلی نظارت بر اجرای قوانین را دارد راهکارهای مختلفی جهت تضمین حقوق مردم در نظر گرفته شده که کمیسیون اصل 90 از جمله‌ی آنهاست. در قوه قضاییه نیز که مرجع تظلم‌خواهی است علاوه بر امور جاری دادگستری و اجرای عدالت دو نهاد اصلی دیگر یعنی دیوان عدالت اداری و سازمان بازرسی کل کشور تشکیل شده تا اجرای حقوق شهروندی را تضمین کند.

وی در پایان بیان کرد: قانون اساسی مجموعه‌ای از اصول حقوق شهروندی است که این حقوق به فصل خاصی از قانون اساسی اختصاص ندارد و علاوه بر این اصول نهادهای قانون اساسی از رهبری گرفته تا نهادهای دیگر در جهت تدوین حقوق شهروندی هستند و از ابتدا تا کنون بر این امر تلاش داشته‌اند.
 منبع خبر: ایسنا

ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار

حقیقت تنفیذ؛ فرایندی حقوقی و شرعی

چیستی و چگونگی تنفیذ

فیلم | اعتبارنامه رئیس جمهور منتخب توسط اعضای شورای نگهبان امضا شد

اعتبارنامه رئیس جمهور منتخب توسط اعضای شورای نگهبان امضا شد

گزارش تصویری امضای اعتبارنامه رئیس جمهور منتخب توسط اعضای شورای نگهبان

اعتبارنامه دکتر پزشکیان توسط اعضای شورای نگهبان امضا شد

گزارش تصویری جلسه شورای نگهبان ۳ مرداد ۱۴۰۳

آیت‌الله جنتی: زندگانی امام حسین (ع) الگویی کامل برای زندگی باعزت است/ کاپیتولاسیون نگاه ظالمانه دولت‌های استکباری را آشکار می‌کند

با تنفیذ حکم ریاست‌جمهوری اقدامات او اعتبار شرعی و قانونی پیدا می‌کند

ثبت تجارب انتخاباتی در شورای نگهبان و بهره‌گیری از آن‌ها در اصلاح فرآیندها و روش‌ها

پربازدید ها

پیام تسلیت آیت‌الله جنتی به مناسبت درگذشت پدر حجت‌الاسلام والمسلمین حجازی

گزارش تصویری امضای اعتبارنامه رئیس جمهور منتخب توسط اعضای شورای نگهبان

اعتبارنامه دکتر پزشکیان توسط اعضای شورای نگهبان امضا شد

برگزاری چند انتخابات در چند ماه؛ ثبات، استحکام و اقتدار نظام اسلامی در سایه‌سار رهبری حکیمانه

انتخاب اعضای هیات‌رئیسه شورای نگهبان برای یک سال آینده

۲ تصویر از ۲ عضو باسابقه شورای نگهبان در حاشیه مراسم تنفیذ حکم دومین رئیس‌جمهور

برگزاری انتخابات زودهنگام؛ نمایش ثبات و اقتدار نظام جمهوری اسلامی ایران

دستاوردها و نتایج انتخابات‌های اخیر؛ از تحقق اراده مردم تا تجاربی که برای مجریان و ناظران به دست آمد

آغاز انتشار ویژه‌نامه «آینه اعتماد ۲» به‌مناسبت سالروز تاسیس شورای نگهبان

با تنفیذ حکم ریاست‌جمهوری اقدامات او اعتبار شرعی و قانونی پیدا می‌کند