کد خبر: ۱۱۳۴۷
تاریخ انتشار: ۱۵ آذر ۱۴۰۴ - ۱۸:۰۴- 06 December 2025
در آستانه روز دانشجو صورت گرفت؛

حضور سخنگوی شورای نگهبان در جمع دانشجویان دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی/ درخواست دکتر طحان‌نظیف از معلمانِ آینده؛ انتقال‌دهنده مضامین قانون اساسی به دانش‌آموزان باشید

دکتر طحان‌نظیف بعد از ظهر روز شنبه در آستانه روز دانشجو در دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی حضور یافت.

حضور سخنگوی شورای نگهبان در جمع دانشجویان دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی/ درخواست دکتر طحان‌نظیف از ملعمانِ آینده؛ انتقال‌دهنده مضامین قانون اساسی به دانش‌آموزان باشید

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی شورای نگهبان، دکتر هادی طحان‌نظیف عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان بعد از ظهر روز شنبه (۱۵ آذر ۱۴۰۴) و در آستانه روز دانشجو در دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی حضور یافت و به گفت‌و‌گو با جمعی از دانشجویان این دانشگاه پرداخت.

سخنگوی شورای نگهبان با اشاره به نقش مهم دانشجو-معلمان در تربیت نسل آینده، حضور در این جمع را مایه توفیق دانست. وی گفت: این دیدار در آستانه روز دانشجو اهمیت ویژه‌ای دارد، زیرا شما آینده‌سازان کشور و مربیان نسل‌های بعدی هستید و رسالت خطیری بر دوش دارید.

دکتر طحان‌نظیف در ادامه با گرامیداشت یاد و نام شهید رجایی، شهیدان انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و شهدای جنگ ۱۲ روزه، گفت: در میان شهدای این جنگ، دانشمندان علمی و فرماندهان باکفایت نظامی حضور داشتند که سال‌ها برای پیشرفت کشور تلاش کردند و شهادت پاداش یک عمر مجاهدت آنهاست.

وی به خانواده‌های شهدا احترام گذاشت و افزود که دیدار با آنان یادآور سنگینی مسئولیت ما در تداوم مسیر پیشرفت کشور است.

این عضو حقوقدان شورای نگهبان با اشاره به وظیفه این شورا در نظارت بر انتخابات‌های ملی، تأکید کرد که شورای نگهبان برای انجام این ماموریت خود از شبکه‌ای مردمی بهره می‌برد که بسیاری از آنان از قشر معلمان هستند و به‌صورت داوطلبانه در صیانت از آرای مردم مشارکت می‌کنند. در جنگ ۱۲ روزه، ۲۵ نفر از اعضای این شبکه به شهادت رسیدند.

دکتر طحان‌نظیف در پایان با تبریک روز دانشجو، از دانشجویان خواست دوران تحصیل را فرصت جمع کردن توشه و آمادگی برای مسئولیت‌های آینده بدانند.

جریان دانشجویی؛ موتور محرک تحولات آرمان‌خواهانه کشور

سخنگوی شورای نگهبان سپس در بخش نخست صحبت‌هایش به نقش تاریخی و حیاتی جامعه دانشجویی ایران در مسیر پیشرفت کشور پرداخت و تأکید کرد که این قشر همواره حضوری پرافتخار در کنار مردم داشته و در متن تحولات اجتماعی بوده‌اند.

وی خاطرنشان ساخت که ماهیت اصلی جریان دانشجویی مبتنی بر آرمان‌خواهی، استقلال‌طلبی، عدالت‌خواهی و استکبارستیزی است و همین ویژگی ذاتی موجب شده تا دشمنان همواره تلاش کنند اثرگذاری این جریان را تضعیف و کم‌رنگ سازند.

دکتر طحان‌نظیف با اشاره به نگاه عمیق بنیان‌گذار کبیر انقلاب اسلامی، امام خمینی (ره)، که دانشگاه را مبدأ تحولات اجتماعی می‌دانستند، بیان داشت: این نگاه رفیع و بلند، در سیره و سلوک رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز تداوم یافته است. رهبر معظم انقلاب برای جریان دانشجویی وظایف مهمی از جمله «گفتمان‌سازی» در ابعاد مختلف جامعه قائل هستند و در جلسات مکرر با دانشجویان، عمق این توجه را به نمایش گذاشته‌اند.

این استاد دانشگاه در بخش دیگری از سخنان خود، به تلاش‌های معطوف به انحراف و جداسازی میان دانشجویان و مردم از سوی دشمن اشاره و تصریح کرد که این تلاش‌ها هیچ‌گاه به نتیجه نرسیده است.

وی تأکید کرد: جریان دانشجویی باید قدر جایگاه خود را بداند؛ چرا که دانشجو به عنوان «دیده‌بان جامعه» ظرفیت به چالش کشیدن بنیان‌های فکری نظام سلطه را دارد.

این مقام مسئول خطاب به دانشجویان افزود: هر مسئولی که از هم‌نشینی و تبادل نظر با دانشجویان پرهیز کند، خود را از یک سرمایه ارزشمند محروم ساخته است. دانشجویان می‌توانند ظرفیت‌های موجود را بالفعل کرده و کار‌های بزرگی را به انجام برسانند؛ لذا باید فضای دانشجویی را پویا و موثر نگه داشت.

حضور سخنگوی شورای نگهبان در جمع دانشجویان دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی/ درخواست دکتر طحان‌نظیف از ملعمانِ آینده؛ انتقال‌دهنده مضامین قانون اساسی به دانش‌آموزان باشید

مطالبه‌گری دانشجویی باید بر مبنای میثاق ملی باشد

سخنگوی شورای نگهبان در بخش دوم سخنانش بر نقش محوری قانون اساسی در اداره کشور و لزوم توجه عمومی به آن اشاره کرد. وی در همین راستا خطاب به دانشجویان این دانشگاه که معلمان آینده کشور خواهند بود، اظهار داشت که شما به عنوان سازندگان نسل آینده، نقش حیاتی در آشناسازی دانش‌آموزان با حوزه قانون و قانون اساسی دارید.

وی تاکید کرد که قانون اساسی به عنوان قانون مادر و بالادستی، متأسفانه آن‌گونه که شایسته است، مورد مراجعه عموم مردم به ویژه نخبگان و فرهیختگان قرار نمی‌گیرد.

دکتر طحان‌نظیف اهمیت این سند را در آن دانست که مهم‌ترین ارزش‌ها، ضوابط کلان اداره کشور و حدود و صلاحیت نهاد‌ها و ساختار‌ها در آن مدون شده است.

این عضو حقوقدان شورای نگهبان افزود: وقتی قانون اساسی هر کشوری را مطالعه می‌کنیم، در واقع تاریخ آن کشور را نیز می‌خوانیم و موارد مختلف مذکور در قوانین اساسی ریشه در تجربیات تاریخی آنها دارد.

دکتر طحان‌نظیف با اشاره به فصل افتخارآفرین «حقوق ملت» در قانون اساسی و سایر اصول مرتبط با حقوق مردم، به جریان دانشجویی توصیه کرد که اگر خواستار فعال بودن و مطالبه‌گری در کشور هستید، باید بر اساس قانون اساسی که میثاق ملی و دارای تأیید بالای مردم است، عمل کرد.

سخنگوی شورای نگهبان در ادامه، به روند تدوین قانون اساسی اشاره کرد و گفت: پیش از پیروزی انقلاب، امام خمینی (ره) مأموریت تهیه پیش‌نویس اولیه قانون اساسی را به دکتر حسن حبیبی و جمعی از حقوقدانان و پژوهشگران واگذار کردند. این متن پس از آماده‌سازی در اختیار خواص و عموم جامعه قرار گرفت. سپس، مجلس خبرگان قانون اساسی با رأی مردم تشکیل شد و نمایندگان مردم پس از مذاکرات گسترده، اصول قانون را تدوین کردند.

وی افزود: در روز‌های ۱۰ و ۱۱ آذر ۱۳۵۸، متن نهایی به همه‌پرسی گذاشته شد و نتایج آن در ۱۲ آذر اعلام شد که به همین دلیل این روز به عنوان روز بزرگداشت قانون اساسی نام‌گذاری شده است. مردم در آن زمان پیگیر مذاکرات مجلس خبرگان از طریق رسانه ملی و روزنامه‌ها بودند و حدود ۴ هزار پیشنهاد توسط عموم مردم و نخبگان به دبیرخانه مجلس ارسال شد و مورد بررسی قرار گرفت.

توضیحی درباره بررسی صلاحیت‌ها در انتخابات‌های مختلف

بخش پایانی این نشست، پاسخ به سوالات دانشجویان بود. سخنگوی شورای نگهبان در ابتدا در پاسخ به سوالی درباره شرایط و مراحل مختلف انتخابات، اظهار داشت که هر یک از انتخابات‌ها در کشور، شامل ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری، دارای قوانین و مراحل مجزایی هستند.

وی با اشاره به اصل ۱۱۵ قانون اساسی که شرایط ریاست‌جمهوری را مشخص می‌کند، توضیح داد:، اما شرایط نمایندگی مجلس شورای اسلامی به قانون عادی واگذار شده است.

این عضو حقوقدان شورای نگهبان در خصوص تفاوت مراحل بررسی صلاحیت‌ها در انتخابات‌ها نیز گفت: در انتخابات مجلس، سه مرحله شامل هیات‌های اجرایی، هیات‌های نظارت و شورای نگهبان پیش‌بینی شده است تا احتمالا از تضییع حقوق جلوگیری شود. در مقابل، در انتخابات ریاست‌جمهوری، تنها یک مرحله بررسی صلاحیت توسط شورای نگهبان وجود دارد.

سخنگوی شورای نگهبان در خصوص ابهامات مطرح شده پیرامون ردصلاحیت برخی نامزدها، نکته مهمی را روشن ساخت: اینکه گفته می‌شود آقای دکتر پزشکیان در انتخابات مجلس توسط شورای نگهبان ردصلاحیت شدند، صحیح نیست.

وی تأکید کرد که ردصلاحیت اولیه ایشان توسط هیات‌های اجرایی (مستقر در فرمانداری‌ها) صورت گرفته است، که این هیئت‌ها ارتباطی با شورای نگهبان ندارند.

دکتر طحان‌نظیف افزود: ایشان پس از اعتراض به هیات‌های نظارت (که ارتباط با شورای نگهبان دارند)، تأیید صلاحیت شدند. همچنین، ایشان سابقه نمایندگی داشته و در زمان نمایندگی نیز برای ریاست‌جمهوری نیز ثبت‌نام کرده‌اند، لذا شورای نگهبان هرگز ایشان را ردصلاحیت نکرده و هر پنج دوره در مجلس صلاحیت ایشان تایید شده است.

دکتر طحان‌نظیف جمع‌بندی کرد که بررسی صلاحیت‌ها در هر انتخابات طبق قانون خاص همان انتخابات انجام می‌گیرد و شورای نگهبان صرفاً حداقل شرایط را بر اساس سوابق و عملکرد افراد احراز می‌کند و انتخاب نهایی با مردم است.

در پاسخ به سؤالی درباره اصل ۳۰ قانون اساسی (مربوط به آموزش رایگان)، نیز دکتر طحان‌نظیف اعلام کرد که تاکنون درخواست تفسیری رسمی در این خصوص به شورای نگهبان ارسال نشده است.

وی اشاره کرد که در عمل، قوانینی وجود دارند که هم بر آموزش دولتی و رایگان تأکید دارند و هم سایر اشکال آموزش‌های غیررایگان را به رسمیت شناخته‌اند، و این موضوع تاکنون منجر به ابهام عملیاتی جدی نشده است.

در پایان این جلسه، دکتر طحان‌نظیف دو پیشنهاد مهم برای تقویت درک عمومی از قانون اساسی ارائه داد:

۱. تشکیل حلقه‌های مطالعاتی: پیشنهاد کرد که در دانشگاه‌ها حلقه‌هایی برای مطالعه قانون اساسی تشکیل شود. وی مطالعه مشروح مذاکرات تدوین و بازنگری قانون اساسی را بسیار جذاب دانست و گفت که بسیاری از بحث‌های روز جامعه، در همان مباحثات تاریخی مورد توجه قرار گرفته‌اند.

۲. روش‌های ترویج نوین: تأکید کرد که باید از روش‌های جذاب برای مانوس کردن قشر دانش‌آموزی و دانشجویی با قانون اساسی استفاده شود، چرا که این امر در جوامع مختلف برای ترویج قانون اساسی مرسوم است.

انتهای پیام/

ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار

گزارش تصویری حضور دکتر طحان نظیف در جمع دانشجویان دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی

حضور سخنگوی شورای نگهبان در جمع دانشجویان دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی/ درخواست دکتر طحان‌نظیف از معلمانِ آینده؛ انتقال‌دهنده مضامین قانون اساسی به دانش‌آموزان باشید

برگزاری رقابت شبیه‌سازی شورای نگهبان در آذربایجان شرقی/ دکتر ابوالحسنی: شورای نگهبان نهادی فقهی و حقوقی در پاسداری از شرع و قانون اساسی است

فیلم|برنامه «بزنگاه» با حضور دکتر طحان‌نظیف به مناسبت سالروز تصویب قانون اساسی

دکتر پروین: قانون اساسی زمینه‌ساز مشارکت است، نه محدودیت/ ایران؛ پیشگام تدوین قانون اساسی مکتوب در غرب آسیا

قانون اساسی زیربنای حرکت رو‌به‌جلوی ملت

مسئولان قدردان مردم بصیر و زمان‌سنج باشند

آیت‌الله مدرسی‌یزدی در همایش حقوق ملت و آزادی‌های مشروع: خاستگاه اندیشه‌های بلند رهبر معظم انقلاب، اسلام، قرآن و قانون اساسی است/ این اندیشه‌ها مشعل راه هدایت در دنیای ظلمات است

نشست میهمانان خارجی همایش بین‌المللی حقوق ملت و آزادی‌های مشروع با جمعی از اعضای شورای نگهبان/ آیت‌الله مدرسی‌یزدی: تبیین حقوق بشر بر مبنای معیارهای اسلامی راهکار رشد انسانیت و مقابله با توطئه استکبار نوین است/ اجماع علما و پژوهشگران: آزادی در پرتو عدالت اسلامی؛ راهکار مقابله با تفرقه و سلطه غرب

در نگاه رهبری آزادی مشروع حق مردم و تکلیف حکومت است

پربازدید ها

دکتر کدخدایی: مقام معظم رهبری ضامن حقوق ملت و آزادی‌ها هستند/ آیت‌الله سعدی: ایشان پیشگام حقوق عامه هستند/ دکتر غفاری: زنان در اندیشه رهبری نقش تمدن‌سازی دارند/ دکتر اسحاقی: همایش «حقوق ملت و آزادی‌های مشروع» گامی فاخر در راستای پاسداری از قانون اساسی است

برگزیدگان همایش بین‌المللی حقوق ملت و آزادی‌های مشروع معرفی و تجلیل شدند

توضیحات سخنگوی شورای نگهبان درخصوص حق پخش مسابقات ورزشی

تاکید دکتر طحان‌نظیف بر ضرورت توجه به افکار عمومی و جهاد تبیین در نشست با مسئولین روابط عمومی شورای نگهبان؛ تعامل با رسانه‌های ملی و محلی ارتقا یابد

برگزاری جلسه ارائه مقالات علمی منتخب همایش بین‌المللی حقوق ملت و آزادی‌های مشروع در منظومه فکری حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای/ دکتر طحان‌نظیف: اندیشه‌های رهبر معظم انقلاب در این حوزه‌ها نیازمند واکاوی و ارائه دقیق در مجامع علمی است

سخنگوی شورای نگهبان: قانون اساسی مهمترین سند مطالبه‌گری دانشجویان است/ تشکل‌های دانشجویی در پیگیری حقوقی مطالبات جنگ ۱۲ روزه نقش‌آفرین باشند

دکتر مولابیگی در جلسه ارائه مقالاتِ همایش حقوق ملت و آزادی‌های مشروع در منظومه فکری حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای: طراحی نظام انتخاباتیِ پوشش‌دهنده سیاست‌های کلی ضروری است

گسترش نظارت بر مقررات راهکار تحقق جامع بند ۳ سیاست‌های تقنین است

سخنگوی شورای نگهبان در شهرکرد: قانون اساسی دغدغه‌های ملت بزرگ ایران را تبدیل به قواعد حقوقی کرد

همایش حقوق ملت و آزادی‌های مشروع در منظومه فکری آیت‌الله العظمی خامنه‌ای برگزار شد