کد خبر: ۹۷۱۶
تاریخ انتشار: ۱۲ آذر ۱۴۰۲ - ۱۸:۱۴- 03 December 2023
پرونده سالروز تصویب قانون اساسی-۴

آیت‌الله کعبی: قانون اساسی محصول فقه اهل‌بیت (ع) است/ این فقه ساز و کار حقوقی پیدا کرده است

نماینده مجلس خبرگان رهبری گفت: قانون اساسی محصول فقه اهل‌بیت (ع) است. این فقه از آغاز عصر غیبت تاکنون تنها در دوره جمهوری اسلامی ساز و کار حقوقی پیدا کرده و در قالب یک سند معتبر حقوقی تدوین شده است.

آیت‌الله کعبی: قانون اساسی محصول فقه اهل‌بیت (ع) است/ این فقه ساز و کار حقوقی پیدا کرده است

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی شورای نگهبان، آیت‌الله عباس کعبی حقوقدان و نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری طی سخنانی در آیین بزرگداشت قانون اساسی که روز گذشته در پژوهشکده شورای نگهبان برگزار شد، اظهار داشت: قانون اساسی محصول فقه اهل‌بیت (ع) است. این فقه از آغاز عصر غیبت تاکنون تنها در دوره جمهوری اسلامی ساز و کار حقوقی پیدا کرده و در قالب یک سند معتبر حقوقی تدوین شده است.

وی با تاکید مجدد بر اینکه قانون اساسی بر مدار شریعت تدوین شده است، گفت: در کنار قوه‌های موسس اعطائی، قراردادی و مردم‌سالار، قوه موسس مبتنی بر شریعت اسلامی به معنای قوه موسس نظام مردم‌سالار اسلامی پدید آمده است.

این عضو مجلس خبرگان رهبری خاطرنشان کرد: این قوه هم به اقامه دین در دوران معاصر و هم به رای، جایگاه، مشارکت و حضور مردم که در انتخابات تجلی پیدا می‌کند، توجه کرده است.

آیت‌الله کعبی در ادامه بیان کرد: قانون اساسی نظام جمهوری اسلامی ایران ویژگی‌های بسیاری دارد. در فصل حقوق ملت به چند تفاوت اساسی درباره حقوق بشر در اسلام و غرب اشاره شده است.

وی تفاوت نخست را رعایت حقوق متقابل دولت و ملت در منظومه حقوقی بشر اسلامی دانست و عنوان کرد: این بزرگترین فریضه الهی است. این موضوع به عنوان یک امر مقدس شناخته می‌شود. شاخصه دینداری در اسلام رعایت حق‌الله، حق‌الناس عمومی و حق‌الناس فردی است. حقوق بشر با نگاه دینی قداست پیدا می‌کند و ضمانت اجرایی خاص می‌یابد که در فرمایش امیرالمومنین (ع) نیز است.

این حقوقدان که در دوره‌ای نیز عضو حقوقدان شورای نگهبان بود، دومین تفاوت را رعایت حقوق متقابل دولت و ملت در بحث انسجام‌بخشی، اقتدار، پیشرفت و عدالت دانست و گفت: رعایت حقوق متقابل موجب تحقق مواردی که ذکر کردم، خواهد شد.

وی در مورد سومین تفاوت هم گفت: سامان‌بخشی به منظومه حقوق بشر در اسلام منجر به ارزش‌گذاری برای حق، برپا شدن روش‌های دین و آشکار شدن نشانه‌های عدالت می‌شود.

آیت‌الله کعبی خاطرنشان کرد: یکی از مشکلات حقوق بشر غربی این است که دچار تناقض می‌باشد. ادعاها با آنچه که اجرا می‌کنند، متفاوت است. آنچه امروز در غزه مشاهده می‌کنیم ناشی از این تناقض‌ها در عرصه حقوق بشر است. مناسبات ظالمانه و ضدحقوقی بر روابط بین‌الملل حاکم است. نتیجه‌اش جنایت‌ها و قتل‌عام در غزه است.    

نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری گفت: علم منهای ایمان نمی‌تواند تضمین‌کننده حقوق بشر باشد بلکه دستاوردش جنایت می‌شود. ایمان منهای علم نیز عقب‌ماندگی به همراه خواهد داشت. اما تلفیق ماهرانه عقلانیت با معنویت، علم با ایمان و عدالت با آزادی، ارمغانش حقوق بشر واقعی خواهد بود.

وی تاکید کرد: منظومه حقوق بشر و حقوق ملت در اسلام سه ضلعی است که ضلع نخست آن حق‌الله، ضلع دوم حق‌الناس عمومی و ضلع سوم حق‌الناس فردی است. بین این اضلاع ارتباط منطقی و منظومه‌ای وجود دارد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار

آیت‌الله جنتی: سواستفاده رژیم‌صهیونیستی از وضعیت این روزهای سوریه جنایت بزرگی است/ آمریکا و هم‌پیمانانش باید پاسخگو باشند

آیت‌الله یزدی از ابتدای نهضت اسلامی نقش مهمی در روشنگری‌ها داشت/ در مقابل انحرافات و جریان نفوذ فریاد می‌کشید

باید نسبت به رعایت احکام دین تعصب داشته باشیم/مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با رسیدن به نقطه مطلوب، الگوی خوبی برای جهان اسلام خواهد بود

بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور در مجمع مشورتی حقوقی شورای نگهبان

جدیدترین آثار پژوهشکده شورای نگهبان منتشر شد

فیلم|حضور دکتر طحان‌نظیف در نشست علمی «حقوق ملت در قانون اساسی» در دانشگاه شهید باهنر

دکتر طحان نظیف: جریان دانشجویی همواره در تحولات اجتماعی ایران حضور موثر داشته/ قانون اساسی ترسیم کننده آرمان‌های جنبش دانشجویی است

سخنان آیت‌الله مدرسی یزدی پیرامون برخی مسائل روز

عَلَم مبارزه با استکبار از دست دانشجویان نمی‌افتد

نخستین شماره ماهنامه خبری پژوهشی پژوهشکده شورای نگهبان منتشر شد

پربازدید ها

سومین دوره آزمون ملی قانون اساسی برگزار می‌شود

آزمون ملی قانون اساسی چیست؟

«حتی اعدام هم برای اینها کم است»

الزامات و بایسته‌های اصلاح ساختار بودجه

نشست علمی«ظرفیت‌های شورای نگهبان و هیأت عالی نظارت بر حسن اجرای سیاست‌های کلی نظام در اصلاح ساختار بودجه با نگاهی بر لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور»

دکتر مولابیگی: قانون اساسی کشورمان مبتنی بر جهان‌بینی اسلامی است و اقتباسی نیست

دکتر طحان‌نظیف: «قانون اساسی» محور تعامل قوا و سند انسجام ملی است

گزارش تصویری حضور دکتر طحان‌نظیف در دانشگاه شهید باهنر کرمان

گزارش تصویری حضور دکتر طحان‌نظیف در دانشگاه الزهرا (س)

فیلم|حضور دکتر طحان نظیف در برنامه «صف اول» به مناسبت سالروز تصویب قانون اساسی