کد خبر: ۹۵۷۷
تاریخ انتشار: ۰۸ مهر ۱۴۰۲ - ۱۷:۳۴- 30 September 2023
اولین گردهمایی هیات‌های نظارت انتخابات-۶/

تاکید دکتر پروین بر رعایت حق‌ الناس در تمام مراحل انتخابات/ بررسی صلاحیت‌ها طبق قانون انجام می‌گیرد

عضو حقوقدان شورای نگهبان گفت: بررسی صلاحیت‌ها براساس قانون انجام می‌گیرد و امیدواریم با حضور گسترده مردم شاهد برگزاری انتخابات پرشوری در پایان سال باشیم.

تاکید دکتر پروین بر رعایت حق‌ الناس در تمام مراحل انتخابات/ بررسی صلاحیت‌ها طبق قانون انجام می‌گیرد

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی شورای نگهبان، دکتر خیرالله پروین عضو حقوقدان شورای نگهبان در اولین همایش دو روزه اعضای هیات‌های نظارت استانی سراسر کشور که در روز‌های پنج‌شنبه و جمعه ۶ و ۷ مهر ۱۴۰۲ با عنوان «انتخابات قوی، منظم و موثر» در مشهد مقدس برگزار شد، اظهار داشت: انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و انتخابات ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری که روز جمعه ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ برگزار خواهد شد، بسیار مهم و سرنوشت‌ساز هستند.

ضرورت رعایت حق الناس در انتخابات

وی سپس با اشاره به بند ۱۵ سیاست‌های کلی انتخابات که از سوی رهبر معظم انقلاب ابلاغ شده و در رابطه با «حق‌ الناس» است، گفت: حق‌ الناس از مهمترین موضوعات مطرح در حوزه حقوق عمومی اسلام است. این موضوع در برگزاری یک انتخابات سالم و موثر نقش دارد و اثرگذار بودن نقش مردم را برجسته‌تر خواهد کرد.

دکتر پروین با اشاره به تاکیداتی که مقام معظم رهبری در این رابطه داشته است، عنوان کرد: پاسداری از آزادی و سلامت انتخابات، حفظ حق انتخاب آزادانه افراد و صیانت از آرای مردم، حق‌ الناس هستند.

این عضو حقوقدان شورای نگهبان با تاکید بر اینکه حق الناس باید در اجرا و نظارت بر انتخابات رعایت شود، گفت: رعایت کامل بی‌طرفی از سوی مجریان و ناظران و برخورد موثر با خاطیان نیز در راستای حق الناس است.

وی تاکید کرد: حق الناس باید در تمامی مراحل انتخابات همچون ثبت‌نام، بررسی صلاحیت‌ها، تبلیغات، برگزاری آن و شمارش آرا رعایت شود.

 

پویایی اجتهاد در عرصه حکمرانی

این عضو هیات علمی دانشگاه تهران در بخش دیگر صحبت‌هایش به بیان مولفه‌های حق الناس و تعریف آن پرداخت. وی در همین رابطه گفت: حق الناس یک گزاره دینی و برآمده از آیات و روایات است. این موضوع فقهی وارد عرصه‌ها و حوزه‌های دیگر مانند حقوق، سیاست و انتخابات نیز شده است.

دکتر پروین اضافه کرد: حق‌ الناس در عرصه انتخابات نمایانگر تحقق اجتهاد پویا در امر زمامداری یا حکمرانی است.

این عضو حقوقدان شورای نگهبان خاطرنشان کرد: در نظام جمهوری اسلامی ایران مبنا ارزشمندی کرامت انسانی است که در بند ششم اصل دوم قانون اساسی آمده است. این موضوع بیشتر صبغه فقهی دارد اما وارد ادبیات حقوقی و امر انتخابات نیز شده است.

وی بیان کرد: از سوی دیگر در علم حقوق عمومی با موضوع شهروندی روبرو هستیم که با توجه به توسعه فضای مجازی و... شاهد گسترش مباحث مربوط به حقوق شهروندی هستیم. چون اجتهاد و فقه ما پویاست، موضوع حق الناس به مباحث حقوق شهروندی نیز وارد شده است.

تاکید دکتر پروین بر رعایت حق‌ الناس در تمام مراحل انتخابات/ بررسی صلاحیت‌ها طبق قانون انجام می‌گیرد

جایگاه حق الناس در اسلام

دکتر پروین در ادامه با اشاره به تفاوت مبانی نظام‌‌های دینی با سایر نظام‌ها اظهار داشت: نظام‌های دینی اگرچه ممکن است در وضعیت حکمرانی با نظام‌های غیردینی اشتراکاتی داشته باشند، اما مبانی و اساس‌شان تفاوت بسیاری دارد.

وی سپس گفت: در هر نظامی موضوع تزاحم و رفع آن وجود دارد، اما در نظام اسلامی رفع تزاحمی مطلوب است که بر مبنای عدالت و مصلحت شهروندان باشد. در نظام اسلامی، ارزش انسان به ما هو انسان مدنظر است که با نگاه اومانیستی تفاوت دارد.

این استاد دانشگاه تهران تصریح کرد: در اندیشه سیاسی اسلام مراجعه به فرد به عنوان یک عضو جامعه بر مبنای نگاه‌های عُرفی نیست، بلکه پذیرش حق رای به عنوان حق الناس وجه ممیز اندیشه سیاسی اسلام با وضعیت‌های عرفی است.

وی با بیان اینکه در اسلام بعد از توحید هیچ موضوعی به اندازه حق و عدل اهمیت ندارد، گفت: از نگاه اسلام توحید تمام شئون زندگی انسان‌ها را در برمی‌گیرد؛ حق‌ الناس نیز اینگونه است. در روایات آمده است که پاسخ دادن به حق الناس در روز قیامت سخت‌تر از پاسخ دادن به حق الله است. بنابراین باید توجه ویژه‌ای به موضوع حق الناس که شامل حقوق مالی و غیرمالی افراد است، داشت.

 

تاکید دکتر پروین بر رعایت حق‌ الناس در تمام مراحل انتخابات/ بررسی صلاحیت‌ها طبق قانون انجام می‌گیرد

مبانی نظری حق ‌الناس

این عضو حقوقدان شورای نگهبان سپس درباره مبانی نظری حق الناس عنوان کرد: کرامت انسانی یکی از مبانی حق الناس است. منظور از کرامت نیز کرامت اکتسابی است؛ چرا که همگان از کرامت ذاتی برخوردار هستند. کرامت انسانی در راستای تکامل انسان است. احترام اجتماعی انسان و تمامی شهروندان باید حفظ شود.

وی افزود: برای هر انسان باید این امکان فراهم شود تا مانند دیگران اثرگذار باشد. انسان باید از امکانات موجود برخوردار باشد تا بتواند به کمال مطلوب برسد. برخی از صاحبنظران معتقدند که حق کرامت از حقوق اساسی بشر است که بدنبال حقوق دیگری همچون حق الرای ثابت می‌شود.

دکتر پروین دومین مبنا را حق تعیین سرنوشت اعلام کرد و گفت: حق تعیین سرنوشت در بحث آزادی مطرح است؛ بدین معنا که انسان بنده غیر و بالاجبار مطیع افراد دیگری نباشد.

این عضو حقوقدان شورای نگهبان خاطرنشان کرد: نظام‌های حقوقی عرفی، حق الرای را به عنوان یک امتیاز بر اساس قانون وضع کردند، اما در اندیشه سیاسی اسلام این یک حق است که صاحب آن می‌تواند هم آن را اعمال و هم اسقاط کند.

تاکید دکتر پروین بر رعایت حق‌ الناس در تمام مراحل انتخابات/ بررسی صلاحیت‌ها طبق قانون انجام می‌گیرد

بررسی صلاحیت‌ها طبق قانون

دکتر پروین در بخش پایانی صحبت‌هایش اظهار کرد: در تمام نظام‌های حقوقی و سیاسی دنیا برای رسیدن افراد به قدرت ضوابط و صلاحیت‌هایی مشخص شده و نهادهای نظارتی در این رابطه وجود دارد. در نظام جمهوری اسلامی ایران نیز نهاد شورای نگهبان مسئول بررسی صلاحیت‌ها و نظارت بر فرآیند برگزاری انتخابات است.

وی ادامه داد: بررسی صلاحیت‌ها براساس قانون انجام می‌گیرد و امیدواریم با حضور گسترده مردم شاهد برگزاری انتخابات پرشوری در پایان سال باشیم.  

انتهای پیام/

ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار

حوزه‌ای که «قیام لله» را محور قرار دهد، معادلات جهانی را تغییر می‌دهد

تحول در نشر حقوق اساسی ایران با ۶۱ اثر جدید پژوهشکده شورای نگهبان/ آثار پژوهشکده شورای نگهبان به چهار زبان زنده دنیا منتشر شد

دستگاه دیپلماسی از ترامپ جنایت کار در مجامع بین‌المللی شکایت کند

دستاورد‌های برجسته انقلاب اسلامی در حوزه زن و خانواده بازنمایی و آسیب‌ها درمان شود

گزارش تصویری جلسه شورای نگهبان ۲۱ آبان ۱۴۰۴

آیت‌الله جنتی: میراث موشکی شهید طهرانی‌مقدم عامل اقتدار ایران در برابر رژیم صهیونیستی است

مهلت ثبت نام در چهارمین دوره رقابت علمی شبیه‌سازی شورای نگهبان تمدید شد

مسئولان شهری خدمت به مردم را عبادت بدانند/شهرداران صرفاً مدیر عمرانی نیستند

گزارش تصویری دیدار سخنگوی شورای نگهبان با خانواده شهید ناظر «حسین کریمی‌دوست»

شهید «حسین کریمی‌دوست»؛ فعال جهادیِ محرومیت‌زدا و همکار دغدغه‌مند شورای نگهبان که «همواره روحیه جهادی و انقلابی داشت» / سخنگوی شورای نگهبان: نوزاد ۲۲ روزه‌اش نشانه مظلومیت شهدای جنگ ۱۲ روزه است

پربازدید ها

تایید طرح فهرست قوانین و احکام نامعتبر در حوزه ایثارگران

نظر شورای نگهبان درباره آخرین مصوبات مجلس + جزئیات

بیانیه شورای نگهبان به‌مناسبت فرارسیدن ۱۳ آبان: آمریکا مظهر استکبار و حامی جنایت صهیونیست‌هاست/ جوانان امروز ادامه‌دهنده مسیر استقلال‌طلبی و مقابله با ظلم هستند

سخنگوی شورای نگهبان: «حذف چهار صفر از پول ملی» قانونی و لایحه «حمایت از ایرانیان خارج از کشور» تایید شد/ نظارت بر انتخابات شورا‌های اسلامی شهر و روستا برعهده شورای نگهبان نیست

دکتر پروین: مبنای تصمیم شورای نگهبان در بررسی مصوبات، «عدم مغایرت با شرع» است نه «انطباق» / تحقق سیاست‌های کلی قانون‌گذاری مستلزم قانون جامع و هماهنگ است

تایید لایحه اصلاح بند «الف» ماده (۵۸) قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران

تایید طرح استفساریه ماده (۲۴) قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شورا‌های اسلامی کشور و انتخاب شهرداران و دهیاران

شهید «حسین کریمی‌دوست»؛ فعال جهادیِ محرومیت‌زدا و همکار دغدغه‌مند شورای نگهبان که «همواره روحیه جهادی و انقلابی داشت» / سخنگوی شورای نگهبان: نوزاد ۲۲ روزه‌اش نشانه مظلومیت شهدای جنگ ۱۲ روزه است

گرامیداشت ۲۵ سال خدمت انتخاباتی شهیده «الهه‌سادات میرشفیعیان» در شب شهادت حضرت زهرا (س)؛ بانویی که دغدغه‌اش دین و وطن بود/ سخنگوی شورای نگهبان: خون شهدا پرده از ریاکاری غرب برداشت

دکتر پروین: قانون اساسی بر تمام مقررات پیش و پس از انقلاب برتری دارد/ نظارت شرعی شورای نگهبان «فاقد محدودیت زمانی» است