کد خبر: ۹۴۱۰
تاریخ انتشار: ۲۴ تير ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۵- 15 July 2023
اجمالی/ سخنگوی شورای نگهبان در نشست با اصحاب رسانه خبر داد؛

تایید «واردات خودروهای کارکرده» و «بهره‌مندی سربازی‌نرفته‌ها از امتیازات قانون جوانی جمعیت»/ بارها گفته‌ایم مشارکت برای ما اهمیت دارد

دکتر طحان نظیف گفت: یکی از موانع بهره‌مندی از تسهیلات ازدواج و فرزندآوری انجام خدمت وظیفه بود که پس از بررسی این طرح در شورای نگهبان و عدم مغایرت با شرع و قانون اساسی، از این پس افرادی که خدمت وظیفه ندارند هم می‌توانند از این تسهیلات استفاده کنند.

تایید «واردات خودروهای کارکرده» و «بهره‌مندی سربازی‌نرفته‌ها از امتیازات قانون جوانی جمعیت»/ بارها گفته‌ایم مشارکت برای ما اهمیت دارد

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی شورای نگهبان، دکتر هادی طحان‌نظیف عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان در نشست با خبرنگاران و اصحاب رسانه که صبح امروز (شنبه ۲۴ تیر ۱۴۰۲) و در آستانه چهل و سومین سالروز تاسیس شورای نگهبان برگزار شد، اظهار داشت: یاد و خاطره همه عزیزانی که از ابتدای تأسیس در این شورا برای اعتلای شرع و قانون اساسی خدمت کردند، گرامی می‌دارم.

وی سپس خبر داد که در شورای نگهبان طی یک سال گذشته (از ۲۴ تیر ۱۴۰۱ تا کنون) ۸۶ مصوبه اعم از طرح، لایحه و اساسنامه و ۱۱۵ استعلام صورت گرفته از دیوان عدالت اداری در ۱۵۳ جلسه شورای نگهبان مورد بررسی قرار گرفته است.

تایید بهره‌مندی سربازی‌نرفته‌ها از مزایای جوانی جمعیت

سخنگوی شورای نگهبان در ادامه گفت: طرح «الحاق يک ماده به قانون حمايت از خانواده و جوانی جمعيت» تایید شد؛ یکی از موانع بهره‌مندی از تسهیلات ازدواج و فرزندآوری انجام خدمت وظیفه بود که پس از بررسی این طرح در شورای نگهبان و عدم مغایرت با شرع و قانون اساسی، از این پس افرادی که خدمت وظیفه ندارند هم می‌توانند از این تسهیلات استفاده کنند.

دکتر طحان‌نظیف از تایید طرح واردات خودرو‌های کارکرده نیز خبر داد و بیان داشت: لایحه الحاق موادی به قانون ساماندهی صنعت خودرو مصوب جلسه مورخ بیست و هشتم خرداد ماه ۱۴۰۲ مجلس شورای اسلامی در جلسه مورخ ۱۴۰۲/۰۴/۱۴ شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت که مغایر با موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد.

 

وضعیت ۴ طرح و لایحه

دکتر طحان نظیف در باره لایحه الحاق یک‌بند به تبصره ۶ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ نیز بیان کرد که این لایحه مغایر با موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد و بر اساس این لایحه معافیت واردات داروهای ضروری و تجهیزات پزشکی که فاقد مشابه تولید داخل باشند از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند.

وی خاطرنشان کرد: همچنین نرخ مالیات بر ارزش افزوده برای واردات برخی از اقلام مانند گندم، برنج، دانه‌های روغنی و انواع روغن خام و سایر مواردی که در این مصوبه ذکر شده به یک درصد کاهش یافته است.

سخنگوی شورای نگهبان درباره طرح توقف اجرای ماده ۵ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران ساختمانی گفت که این طرح با اشکالات و ابهاماتی مواجه شد.

وی خبر داد که طرح سامان‌دهی بازار زمین مسکن و اجاره‌بها مغایر شرع و قانون اساسی شناخته شد.

 

اختلاف در مورد انتصاب معاون رئیس‌جمهور، اختلاف برداشت از قانون عادی است، نه قانون اساسی

وی همچنین در پاسخ به سوالی درباره اختلاف پیش آمده در انتصاب معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان استخدامی کشور گفت: سطح این بحث اختلاف برداشت از قانون عادی است، نه قانون اساسی. هم دیوان و هم دولت برداشت‌هایی از قانون دارند که کاملاً متفاوت است. به‌نظرم کار باید از مجاری قانونی خودش دنبال شود و البته سازوکارهایی که به‌لحاظ قانونی دراین‌باره وجود دارد در صورت نیاز می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد که مثلاً یکی از آن‌ها می‌تواند استفساریه از مجلس باشد چرا که محل بحث اختلاف بر قانون عادی است و تفسیر قانون عادی با مجلس شورای اسلامی است.

 

نسبت به برگزاری انتخابات تناسبی ابهام و اشکالی نداریم اما تاکیدی هم بر آن نداریم

دکتر طحان‌نظیف در پاسخ به سوال دیگری درباره احتمال رد صلاحیت یک نماینده در دوره‌ای و تایید در دوره دیگر گفت: هم تأیید به رد و هم رد به تأیید امکان‌پذیر است، البته چیز عمومی نیست و می‌توانم بگویم که حالت استثنایی محسوب می‌شود ولی دلایلش مختلف می‌تواند باشد. ممکن است مستندات جرح و تعدیل شود؛ فرض کنید درحالی‌که وضعیت یک فرد رد است مستندی که دلالت بر رد بود، مثل یک حکم قضایی منتفی شده باشد، مهم این است که حق افراد است و باید دقت کرد.

این عضو حقوقدان شورای نگهبان همچنین در پاسخ به پرسشی درباره انتخابات تناسبی و رابطه آن با مشارکت در انتخابات گفت: مبنا در لیست‌های موردنظر در انتخابات تناسبی همان احزابی هستند که از قانون احزاب مجوز دارند و لیست‌ها هم گویا باید به تأیید وزارت کشور برسد که این تأیید، تأیید شکلی است.

وی اضافه کرد: البته ما در شورای نگهبان، نظر و تاکیدی بر اجرای انتخابات تناسبی در تهران نداریم هرچند این روش را مغایر با شرع و قانون نمی‌دانیم.

خبرنگاری در خصوص ایرادات هیات عالی مجمع درباره مصوبه اصلاح قانون انتخابات و اینکه بالاخره تکلیف انتخابات پیش‌رو چه خواهد شد؟ پرسید و سخنگوی شورای نگهبان پاسخ داد: تمام ایرادات و ابهامات این مصوبه از منظر شورای نگهبان برطرف شده اما هیات عالی مجمع نسبت به تناسبی شدن انتخابات تهران ابهاماتی داشت که با اصرار مجلس و هیات عالی این مصوبه به مجمع رفته است.

وی ابراز امیدواری کرد که بعد از ۷ سال شاهد اجرایی‌سازی بخشی از سیاست‌های کلی انتخابات باشیم و انتخابات پیش رو بر اساس این مصوبه انجام شود.

 

واکنش به ادعاهای چهره‌های سیاسی

سخنگوی شورای نگهبان بیان داشت: مصوبه اصلاح قانون انتخابات را در راستای تحقق سیاست‌های کلی انتخابات و احقاق حقوق مردم و داوطلبان می‌دانیم. به‌نظرم آن‌چه که در کاهش مشارکت مردم مؤثر است این است که عده‌ای مردم را دلسرد و ناامید کنند و نسبت به سلامت صندوق رأی و سلامت انتخابات دچار تردید کنند که این‌ها در کاهش مشارکت تأثیر دارد.

وی خاطرنشان کرد: چهره‌های سیاسی اگر دلشان برای نظام، مردم و انتخابات می‌سوزد به دنبال امیدآفرینی برای مشارکت حداکثری و پرشور باشند.

دکتر طحان نظیف در پاسخ به سوالی درباره ادعای خلاف واقع سخنگوی یک جریان سیاسی مبنی بر اینکه شورای نگهبان اعلام کرده با مشارکت سیاسی کار ندارد، اظهار داشت: هیچ کسی در شورای نگهبان چنین چیزی نگفته است، ما بارها گفته‌ایم که مشارکت مهم است و همه دستگاه‌ها باید برای مشارکت حداکثری تلاش کنند.

وی البته بیان داشت که مشارکت عوامل مختلفی دارد که باید به همه عوامل آن توجه کرد و این کار وظیفه همه دستگاه‌هاست. بعضی از دستگاه‌ها و عوامل نقش بیشتر و بعضی از دستگاه‌ها و عوامل نقش کمتری دارند اما به هرحال همه مسئولیت دارند.

سخنگوی شورای نگهبان خاطرنشان ساخت: حتی یکی از دلایل تاکید ما بر اصلاح قانون انتخابات، به این خاطر است که به بهبود سازوکارهای انتخابات کمک می‌کند و به اندازه خودش به افزایش مشارکت کمک می‌کند. افردی که چنین ادعاهایی را مطرح می‌کنند در مواقعی بحث عدم مشارکت و تحریم انتخابات را مطرح می‌کردند. همه دستگاه‌های مرتبط با انتخابات در حوزه تحقق مشارکت سهم دارند و برای شورای نگهبان هم این مساله مهم است.

 

شورای نگهبان نگاه حزبی و جناحی ندارد

 

دکتر طحان نظیف درباره اقدامات شورای نگهبان برای انتخابات پیش‌رو نیز گفت: در شورای نگهبان نشست‌های انتخاباتی داشتیم که این نشست‌ها با رویکرد آسیب‌شناسی برگزاری انتخابات در ادوار گذشته و همچنین با رویکرد تسهیل فرایند سازوکارهای برگزاری ۲ انتخابات پیش رو برگزار شده است.

وی ادامه داد: نشست‌های کارشناسی در حال انجام است و ارزیابی ما هم از همکاری و هماهنگی دستگاه‌ها این است که این همکاری‌ها و هماهنگی‌ها مطلوب است. تمام تلاش ما و سایر دستگاه‌ها برای برگزاری یک انتخابات سالم، پرشور و رقابتی است.

 دکتر طحان‌نظیف در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه نگاه شورای نگهبان به احزاب و جناح‌های مختلف چگونه است؟ گفت: شورای نگهبان به اشخاصی که در انتخابات ورود می‌کنند، نگاه حزبی، جناحی و گروهی ندارد. نگاه گروهی، حزبی و جناحی راهی و جایی در شورای نگهبان ندارند.

 

تصمیم گیری درباره «اعتباردهی به اسناد رسمی» در اختیار مجمع است

 

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوالی در خصوص موضوع اعتباردهی به اسناد رسمی که اخیراً مورد تأکید مقام معظم رهبری قرار گرفت، گفت: همان‌گونه که مقام معظم رهبری فرمودند، این مسئله، یک مسئله مهم بوده و مصلحت قطعی کشور است. وظیفه تشخیص مصلحت هم براساس قانون اساسی بر عهده مجمع تشخیص مصلحت نظام است.

وی افزود: آخرین نظر شورای نگهبان درباره این مصوبه مربوط به بیش‌از ۷ ماه قبل بود، که به مجلس شورای اسلامی اعلام شده‌است و در همان مقطع هم با اصرار مجلس، موضوع به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شده‌است. لذا الآن موضوع در اختیار شورای نگهبان نیست و در اختیار مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار دارد که امیدواریم هرچه سریع‌تر به نتیجه برسد.

 

 

 

انتهای پیام/

ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار

امکان‌سنجی اعطای شخصیت حقوقی به هوش مصنوعی و شناسایی مسئولیت آن

جوانان سوری وطن خود را نجات می دهند/ رژیم صهیونیستی خطری برای امنیت جهانی

آیت‌الله جنتی: سواستفاده رژیم‌صهیونیستی از وضعیت این روزهای سوریه جنایت بزرگی است/ آمریکا و هم‌پیمانانش باید پاسخگو باشند

آیت‌الله یزدی از ابتدای نهضت اسلامی نقش مهمی در روشنگری‌ها داشت/ در مقابل انحرافات و جریان نفوذ فریاد می‌کشید

باید نسبت به رعایت احکام دین تعصب داشته باشیم

بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور در مجمع مشورتی حقوقی شورای نگهبان

جدیدترین آثار پژوهشکده شورای نگهبان منتشر شد

فیلم|حضور دکتر طحان‌نظیف در نشست علمی «حقوق ملت در قانون اساسی» در دانشگاه شهید باهنر

دکتر طحان نظیف: جریان دانشجویی همواره در تحولات اجتماعی ایران حضور موثر داشته/ قانون اساسی ترسیم کننده آرمان‌های جنبش دانشجویی است

سخنان آیت‌الله مدرسی یزدی پیرامون برخی مسائل روز

پربازدید ها

آزمون ملی قانون اساسی چیست؟

سومین دوره آزمون ملی قانون اساسی برگزار می‌شود

«حتی اعدام هم برای اینها کم است»

الزامات و بایسته‌های اصلاح ساختار بودجه

نشست علمی«ظرفیت‌های شورای نگهبان و هیأت عالی نظارت بر حسن اجرای سیاست‌های کلی نظام در اصلاح ساختار بودجه با نگاهی بر لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور»

دکتر مولابیگی: قانون اساسی کشورمان مبتنی بر جهان‌بینی اسلامی است و اقتباسی نیست

دکتر طحان‌نظیف: «قانون اساسی» محور تعامل قوا و سند انسجام ملی است

گزارش تصویری حضور دکتر طحان‌نظیف در دانشگاه شهید باهنر کرمان

گزارش تصویری حضور دکتر طحان‌نظیف در دانشگاه الزهرا (س)

فیلم|حضور دکتر طحان نظیف در برنامه «صف اول» به مناسبت سالروز تصویب قانون اساسی