کد خبر: ۸۹۳۹
تاریخ انتشار: ۲۰ آذر ۱۴۰۱ - ۱۲:۰۴- 11 December 2022
سخنگوی شورای نگهبان:

قانون اساسی، قانون مردمی است/ همه باید برای ترویج قانون اساسی کمک کنند

دکتر طحان‌نظیف گفت: قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران که چارچوب‌های سرنوشت سیاسی و اجتماعی را تعیین کرده است، قانون مردمی محسوب می‌شود.

قانون اساسی، قانون مردمی است/ همه باید برای ترویج قانون اساسی کمک کنند

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شورای نگهبان، دکتر هادی طحان‌نظیف سخنگوی شورای نگهبان در یکصدوسیزدهمین جلسه شورای اسلامی شهر تهران که به مناسبت سالروز تصویب قانون اساسی به عنوان سخنران مدعو حضور یافته بود ضمن تسلیت ایام سوگواری حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها با اشاره به ارزشمندی قانون اساسی به عنوان میثاق ملی مردم ایران گفت: قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران که چارچوب‌های سرنوشت سیاسی و اجتماعی را تعیین کرده است، یک قانون مردمی محسوب می‌شود.

سخنگوی شورای نگهبان با اشاره به اینکه پس از آماده شدن پیش‌نویس قانون اساسی توسط دکتر حبیبی و جمعی دیگر به دستور امام(ره) افزود: حدود ۶۵ اظهارنظر کلی نسبت به پیش‌نویس قانون اساسی انجام و چند هزار پیشنهاد از سوی مردم به دبیرخانه مجلس خبرگان بررسی نهایی قانون اساسی ارائه گردید.

وی با بیان اینکه مردم در اقصی نقاط کشور پیگیر موضوعات مربوط به قانون اساسی بودند، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه مردم در فرایند تصویب قانون اساسی، حضور جدی و مؤثر داشته‌اند، به همین دلیل می‌توان گفت قانون اساسی، قانون مردمی محسوب می‌شود.

عضو حقوقدان شورای نگهبان با بیان اینکه قانون اساسی روبنا و مبین تحولات اجتماعی به شمار می‌رود، تصریح کرد: این سند ارزشمند به لحاظ شکلی مشابهت‌هایی با قانون اساسی سایر کشورها دارد اما از لحاظ محتوایی ارزش‌های الهی و اسلامی در قانون اساسی مورد توجه قرار گرفته است.

دکتر طحان نظیف با تأکید بر اراده مردم در ساختارسازی حضور دین در عرصه اجتماع و حکمرانی، گفت: قانون اساسی ما تبلور حاکمیت دینی است و ساختار پاسداری از شریعت اسلامی، تجارب مشروطه و آثار و لطمات آن در قانون اساسی اصلاح شده و نقش اثرگذار مردم در حکمرانی و جمهوریت در قانون اساسی مورد توجه قرار گرفته است.

وی همچنین با اشاره به اصول ۴۳، ۴۴ و ۴۸ قانون اساسی که مربوط به حوزه اقتصادی است، گفت: اصل ۴۸ قانون اساسی به درستی به توزیع عادلانه منابع طبیعی و استفاده از درآمد‌های ملی و توزیع فعالیت‌های اقتصادی در سراسر کشور پرداخته است.

قانون اساسی، قانون مردمی است/ همه باید برای ترویج قانون اساسی کمک کنند
سخنگوی شورای نگهبان خاطرنشان کرد: نظام جمهوری اسلامی با نگاه تکلیف مدارانه به موضوعات پیش می‌رود.

وی با اشاره به اصول ۱۷۰ و ۱۷۳ قانون اساسی گفت: در راستای ضرورت رعایت برتری قانون و موازین اسلامی، در اصل ۱۷۰ امکان نوعی نظارت بر مقررات دولتی شناسایی شده که مطابق آن، قضات دادگاه‌ها مکلفند از اجرای مقررات خلاف قانون، مقررات اسلامی و یا خارج از حدود اختیارات قوه مجریه خودداری کنند و در همین راستا مردم می‌توانند از طریق دیوان عدالت اداری نسبت به مقرره‌ای که خلاف قانون اساسی یا خلاف موازین شرع است، دادخواست ابطال ارائه دهند تا مورد رسیدگی قرار گیرد.

دکتر طحان‌نظیف با تأکید بر اینکه در قانون اساسی واگذاری امور محلی به مردم و تصمیمگیری درخصوص مسائل امور محلی به خود مردم واگذار و مورد توجه قرار گرفته است، گفت: اساساً دولت‌ها یا نمی‌دانند و یا نمی‌توانند در خصوص مسائل محلی تدبیری داشته باشند؛ لذا جایگاه شوراهای اسلامی در قانون اساسی جایگاه ویژه ای است و بر اساس قانون اساسی می‌تواند مستقیما طرح و از طریق دولت لایحه به مجلس ارائه دهد.

وی با بیان اینکه حکمرانی مردمی و حکمرانی محلی جزء وجوه قابل اعتنای در قانون اساسی ما به شمار می‌رود، تأکید کرد: همه ما نیاز داریم به قانون اساسی مراجعه کنیم؛ هم مردم و هم مسئولان باید قانون اساسی را مورد استناد قرار دهند.

سخنگوی شورای نگهبان اظهار داشت: اکنون مراجعه به قانون اساسی و اسناد بالادستی آن مطلوب نیست بنابراین نباید اجازه بدهیم قانون اساسی در میان مسئولین و مردم مهجور بماند.

دکتر طحان نظیف اضافه کرد: شورای شهر به عنوان نهاد برآمده از قانون اساسی و نهاد برآمده از مردم می‌تواند در این زمینه نقش ایفا کند و پژوهشکده شورای نگهبان هم می‌تواند درباره راهکارهای ترویج قانون اساسی بحث و تبادل نظر داشته باشد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: ما از روش‌های آموزش قانون اساسی به دانش آموزان که در دیگر کشورها هم مرسوم است، غافل هستیم؛ لذا همه باید برای ترویج قانون اساسی کمک کنیم؛ آموزش‌های عمومی محله‌محور در خصوص قانون اساسی باید مورد توجه قرار بگیرد. می توان از ظرفیت آموزش‌های حقوق شهروندی در این باره استفاده کرد. ما می‌توانیم در این زمینه مثلاً فرهنگسرای قانون اساسی، پارک قانون اساسی و یا موزه قانون اساسی راه‌اندازی کنیم و یا اقداماتی از این قبیل انجام دهیم که این موارد باید بررسی شوند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار

مجنون روایت حماسه فرزندان ایران است

گزارش تصویری جلسه شورای نگهبان ۷ آبان ۱۴۰۴

آیت‌الله جنتی: حضرت زینب (س) الگوی جاودان حضور عفیفانه و متعهدانه زنان در جامعه اسلامی است/ نهاد‌های فرهنگی برای معرفی جامع این شخصیت برنامه‌ریزی داشته باشند

دیدار سخنگوی شورای نگهبان با خانواده شهیدان رشید/ پیام همدلی آیت‌الله جنتی: در غم و شادی شما شریکیم/ روایت همسر شهید رشید از فرمانده‌ای صادق؛ جایی که دیده شود را دوست نداشت

گزارش تصویری دیدار دکتر طحان‌نظیف و دکتر صادقی‌مقدم با خانواده سپهبد شهید «غلامعلی رشید»

چهارمین دوره رقابت علمی شبیه‌سازی شورای نگهبان برگزار می‌شود

دکتر طحان‌نظیف: فرآیند بررسی مصوبات در شورای نگهبان یک فرایند کاملاً علمی و تخصصی است

دکتر مولابیگی: حدود ورود شورای نگهبان به نظرات کارشناسی و آثار اجرایی قوانین نیازمند تفکیک دقیق است/ ضرورت تولید ادبیات و محتوای فاخر برای حقوق اساسی

در تحلیل نظرات شورای نگهبان باید به زمینه و زمانه صدور نظرات توجه شود

ادعای دوستی ترامپ با ملت ایران دروغی آشکار است

پربازدید ها

عدم مخالفت شورای نگهبان با حذف چهار صفر از پول ملی/ مصوبه به دلیل ابهامات دیگری به مجلس بازگردانده شد

آیت‌الله مدرسی یزدی از خانواده شهید پاسدار امیر حسین حسنی از شهدای دفاع مقدس ۱۲ روزه تجلیل کرد

بانوی شهید «حانیه نادری»؛ مربی پیش‌دبستان و عضو شبکه نظارت که «مایه برکت و افتخار» پدر و مادرش بود/ جرمش همسایگی با یک دانشمند هسته‌ای بود/ دکتر طحان‌نظیف: قطعه ۴۲ بهشت زهرا (س) نمایشگاه کینه‌توزی رژیم‌صهیونیستی نسبت به مردم ایران است

دکتر طحان‌نظیف: فرآیند بررسی مصوبات در شورای نگهبان یک فرایند کاملاً علمی و تخصصی است

آیت‌الله جنتی: رهنمود‌های رهبر معظم انقلاب راهبرد پیروزی ملت‌ها در برابر استکبار است/ قدرت‌های سلطه‌گر در طول تاریخ به دنبال غارت ملت‌ها بوده‌اند

دکتر مولابیگی: حدود ورود شورای نگهبان به نظرات کارشناسی و آثار اجرایی قوانین نیازمند تفکیک دقیق است/ ضرورت تولید ادبیات و محتوای فاخر برای حقوق اساسی

بازدید اعضای شورای نگهبان از نمایشگاه جدیدترین آثار پژوهشکده شورای نگهبان

دکتر مولابیگی در دیدار با خانواده شهید ناظر «بهزاد کاشفی ایمانی»: شهادت، اوج اخلاص و عشق به آرمان‌هاست

بررسی یک طرح و یک لایحه در مجمع مشورتی حقوقی شورای نگهبان

جلسه هیات امنای پژوهشکده شورای نگهبان برگزار شد