کد خبر: ۷۶۵۱
تاریخ انتشار: ۱۸ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۱۱:۴۵- 08 May 2021
یادداشت وارده/

تأملی در معیار‌های رییس‌جمهوری و مصوبه شورای نگهبان

براساس بند ۵-۱۰ سیاست‌های کلی انتخابات، تعریف و اعلام معیار‌ها و شرایط لازم برای تشخیص رجل سیاسی، مذهبی و مدیر و مدبر بودن نامزد‌های ریاست جمهوری بر عهده شورای نگهبان است.

ابوالفضل درویشوند حقوقدان و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس

از جمله شرایط داوطلبان ریاست جمهوری این است که باید رجل سیاسی و مذهبی باشد. یعنی اینکه شخصیت سیاسی و مذهبی باشد. (اصل ۱۱۵) کسی که رییس‌جمهوری می‌شود قرار است پس از رهبری عالی‌ترین مقام رسمی کشور و (اصل ۱۱۳) رییس شورای عالی امنیت ملی(اصل ۱۷۶) بشود که لازمه این امر دارا بودن فهم و جایگاه سیاسی و مذهبی است. هر‌کسی نمی‌تواند دارای این اوصاف باشد. باید مدیر و مدبر باشد.

با توجه به اینکه این فرد بناست رییس هیأت وزیران و دولت (اصل ۱۳۴) همچنین مسوول برنامه‌و‌بودجه کشور شود (اصل ۱۲۶) مدیریتی شرط دانسته شده که با‌توجه به آن، توانایی داوطلب ریاست جمهوری در مدیریت کلان امور عمومی قابل احراز باشد. لازمه این امر وجود سابقه مدیریت در سطح عالی است که باید از طریق این سابقه به‌وجود شرط مدیریت و تدبیر در داوطلب پی برد. صرف وزارت(با قید اینکه بهترین وزیر در حوزه تخصصی خود بوده باشد) دلیل مدیر یا مدبر بودن در حد ریاست جمهوری نیست. همچنین نمایندگی مجلس و استاد دانشگاه بودن دلالتی بر مدیریت و تدبیر ندارد. فردی که سابقه مدیریتی قابل توجهی نداشته باشد، چگونه مدیریت او قابل احراز است؟

باید دارای حسن سابقه و امانت و تقوا باشد، به طریق اولی کسی که دارای سابقه خوب نیست و بدتر اینکه دارای سابقه سوء و از جمله محکومیت مؤثر کیفری است با توجه به اصل‌۱۱۵ و مواد‌۲۵ و‌۲۶ قانون مجازات اسلامی نمی‌تواند داوطلب ریاست جمهوری باشد.

باید مؤمن و معتقد به مبانی جمهوری اسلامی ایران و مذهب رسمی کشور باشد و سوگند یاد می‌کند پاسدار قانون اساسی باشد.(اصل ۱۲۱) بر این اساس کسانی که اعتقادی به قانون اساسی، نظام جمهوری اسلامی، حاکمیت موازین شرعی و ولایت مطلقه فقیه ندارند قاعدتا نمی‌توانند داوطلب تصدی این سمت باشند.

با‌توجه به این شرایط ثبت‌نام از افراد بی‌سواد، دارای سابقه سوء و یا بدون هیچ سابقه مدیریتی(هر چند محترم) موجب وهن انتخابات و جایگاه ریاست جمهوری است.

مرجع تشخیص و احراز این شرایط شورای نگهبان است(بند‌۹اصل ۱۱۰) که این وظیفه ارتباطی به صلاحیت این شورا در نظارت بر انتخابات ندارد.

براساس بند ۵-۱۰ سیاست‌های کلی انتخابات، تعریف و اعلام معیارها و شرایط لازم برای تشخیص رجل سیاسی، مذهبی و مدیر و مدبر بودن نامزدهای ریاست جمهوری بر عهده شورای نگهبان است. شورا در این راستا در مقاطع گوناگون از جمله در روزهای اخیر سعی در انجام این صلاحیت قانونی داشته است و مصوبه اخیر شورای نگهبان برای شفافیت بیشتر این معیارها قابل تقدیر و توجه است.

منبع: روزنامه صبح نو

انتهای پیام/

ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار

حقیقت تنفیذ؛ فرایندی حقوقی و شرعی

چیستی و چگونگی تنفیذ

فیلم | اعتبارنامه رئیس جمهور منتخب توسط اعضای شورای نگهبان امضا شد

اعتبارنامه رئیس جمهور منتخب توسط اعضای شورای نگهبان امضا شد

گزارش تصویری امضای اعتبارنامه رئیس جمهور منتخب توسط اعضای شورای نگهبان

اعتبارنامه دکتر پزشکیان توسط اعضای شورای نگهبان امضا شد

گزارش تصویری جلسه شورای نگهبان ۳ مرداد ۱۴۰۳

آیت‌الله جنتی: زندگانی امام حسین (ع) الگویی کامل برای زندگی باعزت است/ کاپیتولاسیون نگاه ظالمانه دولت‌های استکباری را آشکار می‌کند

با تنفیذ حکم ریاست‌جمهوری اقدامات او اعتبار شرعی و قانونی پیدا می‌کند

ثبت تجارب انتخاباتی در شورای نگهبان و بهره‌گیری از آن‌ها در اصلاح فرآیندها و روش‌ها

پربازدید ها

پیام تسلیت آیت‌الله جنتی به مناسبت درگذشت پدر حجت‌الاسلام والمسلمین حجازی

گزارش تصویری امضای اعتبارنامه رئیس جمهور منتخب توسط اعضای شورای نگهبان

برگزاری چند انتخابات در چند ماه؛ ثبات، استحکام و اقتدار نظام اسلامی در سایه‌سار رهبری حکیمانه

اعتبارنامه دکتر پزشکیان توسط اعضای شورای نگهبان امضا شد

انتخاب اعضای هیات‌رئیسه شورای نگهبان برای یک سال آینده

۲ تصویر از ۲ عضو باسابقه شورای نگهبان در حاشیه مراسم تنفیذ حکم دومین رئیس‌جمهور

برگزاری انتخابات زودهنگام؛ نمایش ثبات و اقتدار نظام جمهوری اسلامی ایران

دستاوردها و نتایج انتخابات‌های اخیر؛ از تحقق اراده مردم تا تجاربی که برای مجریان و ناظران به دست آمد

آغاز انتشار ویژه‌نامه «آینه اعتماد ۲» به‌مناسبت سالروز تاسیس شورای نگهبان

با تنفیذ حکم ریاست‌جمهوری اقدامات او اعتبار شرعی و قانونی پیدا می‌کند