کد خبر: ۷۴۳۱
تاریخ انتشار: ۱۵ دی ۱۳۹۹ - ۱۶:۱۱- 04 January 2021
دکتر طحان نظیف در گفتگو با میزان:

احصاء اهداف و آرمان‌های مغفول مانده قانون اساسی در سند تحول قضایی/ ارائه راهکار‌های عینی برای نتیجه مطلوب

عضو حقوقدان شورای نگهبان گفت: خاستگاه وظایف و صلاحیت‌های قوه قضاییه در قانون اساسی است و می‌توانیم بگوییم که موضوعات مدنظر قرار گرفته در قانون اساسی در حوزه قضایی، در سند تحول قضائی احصاء شده است.

احصاء اهداف و آرمان‌های مغفول مانده قانون اساسی در سند تحول قضایی/ ارائه راهکار‌های عینی برای نتیجه مطلوب

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شورای نگهبان دکتر هادی طحان‌نظیف در گفت‌وگو با میزان، با اشاره به ابلاغ سند تحول قضایی از سوی رئیس قوه قضائیه، گفت: در گام دوم انقلاب اسلامی نقش آفرینی قوه قضاییه در کشور، نیاز به تحول دارد.

وی با اشاره به محور‌های مورد توجه قرار گرفته در سند تحول قضایی افزود: آسیب‌شناسی وضع موجود، بررسی عملکردها، پیدا کردن نقاط ضعف و قوت طی سال‌های گذشته، احصاء چالش ها، ارائه راهکار‌های روشن و زمان‌مند - چه از لحاظ کمی و چه از لحاظ کیفی - به روزرسانی شیوه‌ها و روش‌های دستیابی به اهدافی که در قانون اساسی برای حوزه قضایی در نظر گرفته شده از جمله موضوعاتی است که در سند تحول قضایی مورد توجه قرار گرفته است. خاستگاه وظایف و صلاحیت‌های قوه قضاییه در قانون اساسی است و می‌توانیم بگوییم که موضوعات مدنظر قرار گرفته در قانون اساسی در حوزه قضایی، در این سند احصاء شده است.

دکتر طحان نظیف تاکید کرد: آنچه که مهم هست این است که باید به تمامی این وظایف به طور متوازن توجه و عمل شود و امری مغفول واقع نشود.

عضو حقوقدان شورای نگهبان با اشاره به توجه سند تحول قضایی به اهداف و آرمان‌های مغفول مانده در قانون اساسی تصریح کرد: اگر بخواهیم به طور خاص مثالی در این زمینه بزنیم باید به موضوع «احیای حقوق عامه» اشاره کنیم که مقام معظم رهبری طی سال‌های گذشته هم به آن به عنوان یکی از وظایف قوه قضائیه توجه ویژه‌ای داشته‌اند. همچنین پرداختن به برخی آزادی‌های مشروع که کمتر به آن توجه شده، در این سند موجود است.

دکتر طحان نظیف ادامه داد: در این سند سعی شده تا چالش‌های در مسیر فعالیت قوه قضاییه احصاء شود لذا می‌توانیم بگوییم این سند، نظام مسائل و نظام اولویت‌بندی مسایل قوه قضائیه است.

وی ادامه داد: همچنین در سند تحول قضایی سعی شده تا چالش‌ها احصاء شود و موارد احصاءشده با ارائه راهکار‌های عینی به نتیجه مطلوب در قانون اساسی و یا سایر اسناد بالادستی در حوزه قضایی، نزدیک شود.

دکتر طحان نظیف با اشاره به اجرای سند تحول قضایی اظهار داشت: اجرای این سند به نوعی می‌تواند تضمینی برای اجرای برخی از اصول «فصل ملت» قانون اساسی باشد، به ویژه در حوزه‌هایی از جمله «اصول دادرسی منصفانه»، «حق دسترسی به وکیل» و مبحث «کرامت انسانی» و توجه ویژه به ارباب رجوع لذا این موارد می‌تواند از جمله نقاط قوت این سند محسوب شود.

عضو حقوقدان شورای نگهبان با اشاره به توجه سند تحول قضایی به مقوله حُسن اجرای قوانین بیان داشت: معمولاً در حوزه قضایی، امور قضایی از اولویت بیشتری برخوردار هستند، اما یکی از وظایفی که قانون اساسی بر عهده قوه قضاییه گذاشته، توجه ویژه بر حُسن اجرای قوانین است.

دکتر طحان نظیف با اشاره به توجه به «نظارت همگانی» در سند تحول قضایی بیان داشت: این مبحث پیرو اصل ۸ قانون اساسی - اصل امر به معروف و نهی از منکر - مطرح می‌شود، با این حال این سند برنامه قوه قضاییه است و حتی می‌تواند مورد نقد و نظارت همگانی قرار گیرد بنابراین بنده به شخصه امیدوار هستم که نخبگان به این سند توجه ویژه داشته باشند و آن توجه ویژه، باعث شود تا این سند تکمیل‌تر هم بشود.

عضو حقوقدان شورای نگهبان در ادامه با اشاره به ضمانت اجرای سند تحول قضایی اظهار داشت: طبیعتاً توجه به ضمانت اجرا در این سند مهم است چرا که ضمانت اجرا رکن رکین هر مصوبه لازم الاجراست و اگر ضمانت اجرایی برای آن در نظر گرفته نشود، نمی‌توانیم امیدوار باشیم که آن سند در مقام عمل اثری از خود به جای بگذارد.

دکتر طحان نظیف تاکید کرد: تفاوت یک سند لازم الاجرا با یک سند که به عنوان توصیه تلقی می‌شود در بعد ضمانت اجرای آن نهفته است لذا هرچه ضمانت اجرای یک سند قوی‌تر باشد، طبیعتاً در مقام اجرا آثار بهتری از خود به جای خواهد گذاشت.

انتهای پیام/

ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار

آیت‌الله جنتی: سواستفاده رژیم‌صهیونیستی از وضعیت این روزهای سوریه جنایت بزرگی است/ آمریکا و هم‌پیمانانش باید پاسخگو باشند

آیت‌الله یزدی از ابتدای نهضت اسلامی نقش مهمی در روشنگری‌ها داشت/ در مقابل انحرافات و جریان نفوذ فریاد می‌کشید

باید نسبت به رعایت احکام دین تعصب داشته باشیم/مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با رسیدن به نقطه مطلوب، الگوی خوبی برای جهان اسلام خواهد بود

بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور در مجمع مشورتی حقوقی شورای نگهبان

جدیدترین آثار پژوهشکده شورای نگهبان منتشر شد

فیلم|حضور دکتر طحان‌نظیف در نشست علمی «حقوق ملت در قانون اساسی» در دانشگاه شهید باهنر

دکتر طحان نظیف: جریان دانشجویی همواره در تحولات اجتماعی ایران حضور موثر داشته/ قانون اساسی ترسیم کننده آرمان‌های جنبش دانشجویی است

سخنان آیت‌الله مدرسی یزدی پیرامون برخی مسائل روز

عَلَم مبارزه با استکبار از دست دانشجویان نمی‌افتد

نخستین شماره ماهنامه خبری پژوهشی پژوهشکده شورای نگهبان منتشر شد

پربازدید ها

سومین دوره آزمون ملی قانون اساسی برگزار می‌شود

آزمون ملی قانون اساسی چیست؟

برگزاری نشست علمی«لایحه بودجه ۱۴۰۴ و پی‌ریزی اقتصاد صحیح و عادلانه» در پژوهشکده شورای نگهبان

«حتی اعدام هم برای اینها کم است»

الزامات و بایسته‌های اصلاح ساختار بودجه

نشست علمی«ظرفیت‌های شورای نگهبان و هیأت عالی نظارت بر حسن اجرای سیاست‌های کلی نظام در اصلاح ساختار بودجه با نگاهی بر لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور»

دکتر مولابیگی: قانون اساسی کشورمان مبتنی بر جهان‌بینی اسلامی است و اقتباسی نیست

دکتر طحان‌نظیف: «قانون اساسی» محور تعامل قوا و سند انسجام ملی است

گزارش تصویری حضور دکتر طحان‌نظیف در دانشگاه شهید باهنر کرمان

مجموعه صوتی "پرسمان اساسی" باحضور سخنگوی شورای نگهبان رونمایی شد/ دکتر طحان‌نظیف: هنوز کار زیادی برای ترویج و تبیین قانون اساسی انجام نشده است