به گزارش پایگاه اطلاعرسانی شورای نگهبان، دکتر کدخدایی امروز شنبه در نشست خبری با خبرنگاران، گفت:«شورای نگهبان رایانهای شدن انتخابات را یک ضرورت و الزام میداند و کسی تردید ندارد که باید برای رایانه ای شدن در انتخابات تلاش کرد، اما این ضرورت نیازمند مقدماتی است که آن هم واجب است و متأسفانه تاکنون محقق نشده است».
وی توجه به سه مقدمه «فرهنگی-اجتماعی»، «امورفنی و اجرایی» و «حقوقی و قانونی» را لازمه رایانه ای شدن انتخابات دانست و گفت: افکار عمومی و احزاب و گروهها، نیازمند اطمینان از صحت و سلامت انتخابات هستند و شورای نگهبان موظف است نسبت به حسن برگزاری انتخابات اطمینان حاصل کند و به جامعه اطمینان بدهد.
وی با اشاره به اینکه برگزاری رایانهای انتخابات، نیازمند توجه به امور فنی و اجرایی و بهبود زیر ساختها است، گفت: تا آنجایی که اطلاع داریم این زیرساختها در بخشی انجام شده اما برای برگزاری انتخابات سراسری کافی نیست.
وی گفت: برگزاری رایانهای انتخابات نیازمند نیروی انسانی کافی در بعد اجرا و نظارت است که این مسئله نیز تاکنون محقق نشده است.
کدخدایی با اشاره به ضعفهای قانونی برگزاری انتخابات رایانهای، خاطرنشان کرد: قانون انتخابات موجود، مطابق با روشهای سنتی و دستی است و لازم است مطابق رایانهای برگزار شدن انتخابات، اصلاح گردد. اما تاکنون اقدامی در جهت اصلاح قانون انتخابات و تطبیق آن با شرایط رایانهای شدن به عمل نیامده است.
به گفته کدخدایی انجام انتخابات رایانهای نیازمند اطمینان بخشی به افکار عمومی است که این موضوع نیز باید از قبل مورد توجه قرار گیرد تا احزاب و مردم نسبت به صحت و سلامت انتخابات اطمینان حاصل نمایند.
سخنگوی شورای نگهبان با اشاره به جلسات کارشناسی متعدد شورای نگهبان با وزارت کشور، ضمن تشکر از تلاشهای وزارت کشور، گفت: متأسفانه وزارت کشور تا امروز طرحی را که براساس زمانبندی باید به شورای نگهبان ارائه میداد، ارائه نداده است و هنوز نتوانسته است نظرات شورای نگهبان را در این خصوص تأمین کند.
سخنگوی شورای نگهبان گفت: طبق توافقات آخرین مهلت ارائه برنامه نرمافزاری آخر آبان ماه بود که با این حساب فرصت وزارت کشور برای این امر از دست رفته تلقی میشود.
کدخدایی گفت: جز کلیاتی در مورد مسائل ابتدایی رایانهای شدن انتخابات تاکنون وزارت کشور برنامهای به شورای نگهبان ارائه نکرده است و موارد ابتدایی و کلیات نیز نمیتواند راهگشا باشد. بنابراین، بحث رایانهای شدن انتخابات مجلس هشتم به صورت جامع منتفی است.
وی یادآور شد: شورای نگهبان در مورد تجمیع آراء به صورت رایانه ای پیشقدم بوده است و از انتخابات میاندوره ای مجلس ششم و نیز انتخابات مجلس هفتم، ریاستجمهوری نهم و مجلس خبرگان رهبری، تجمیع آراء را به صورت رایانهای انجام داد.
وی افزود: باتوجه به شرایط کنونی، در انتخابات مجلس هشتم تنها در دو مرحله ثبتنام داوطلبان و تجمیع آرا میتوان امور انتخابات را به صورت رایانهای انجام داد.
وی در پاسخ به پرسشی درباره برگزاری انتخابات رایانهای به صورت آزمایشی گفت: چندبار وزارت کشور برای نهادهای داخلی خود انتخابات آزمایشی برگزار کرد و این موارد هم اشکالات متعددی داشت.
وی افزود: پیشنهاد ما این است که در برخی استانها و حوزه های انتخابیهای که تعداد نمایندگان و رایدهندگان اندک است، انتخابات رایانهای به صورت آزمایشی و همزمان به صورت دستی صورت گیرد.