کد خبر: ۴۰
تاریخ انتشار: ۲۰ تير ۱۳۸۵ - ۱۳:۵۶- 11 July 2006

تضادهای قانونی و شرعی فعالیت شرکت های هرمی

در پی تصویب طرح ممنوعیت شرکت های هرمی نظیر گلدکوئیست در مجلس شورای اسلامی و اظهار نظر شورای نگهبان در اواخر دیماه سالجاری ، هرگونه فعالیت شرکت های هرمی که موجب اخلال در نظام اقتصادی کشور می شود ، ممنوع شد .

ممنوعیت فعالیت شرکت های هرمی ، بازتاب گسترده ای در رسانه ها و جامعه داشت و از یک سو با استقبال خانواده ها که سرنوشت و آینده فرزندان خود را در خطر می دیدند مواجه شد و از سوی دیگر مرتبطان با شبکه های هرمی این شرکت ها را آگاهی بخشید .

آقای «مرتضی برق» کارشناس ارشد فقه و مبانی حقوق اسلامی با ارسال مقاله ای به سایت اینترنتی شورای نگهبان به ذکر برخی مغایرت های قانونی و شرعی فعالیت شرکت های هرمی پرداخته است که از نظر کاربران محترم می گذرد .

شورای نگهبان از نظرات و دیدگاههای کارشناسانه ، علمی و مستدل همه صاحب نظران استقبال می‌کند .

+   +   +

هرم باطل

فعالیتهای شرکت های هرمی نظیر شرکت گلدکوئیست با مواد متعدد قانون و شرع انور اسلام در تضاد است که از جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد .

1- از آنجا که معمولاً ریشه شرکتهای هرمی در کشورهای غربی است و در آمد حاصل از این نوع شرکتها غالباً به کشورهای غربی فرستاده می شود لذا عمل آنها مخالف صریح بندهای چهارگانه ماده 2 قانون ضوابط پذیرش سرمایه گذاری خارجی تحت پوشش قانون جلب و حمایت سرمایه های خارجی مصوب 1378 است .

2- با توجه به اینکه گسترش لایه های هرمی شرکتهای مذکور باعث می شود که افراد عضو ، سرمایه های خود را از سیستم بانکی خارج نمایند و در نتیجه تمامی سرمایه ها به سمت این شرکتها سرازیر می گردد و بخشهای دیگر اقتصاد عملاً فلج خواهد شد ، لذا عمل این نوع شرکتها مستنداً به ماده 1 قانون اخلال گران در نظام اقتصادی مصداق بارز اخلال در نظام اقتصادی کشور است .

گفتنی است قوانین پیش گفته قبل از تصویب قانون اخیر موسوم به قانون فسخ فعالیت شرکت های هرمی در قوانین کشور ساری و جاری بوده و نمایندگان محترم برای برخورد قاطع و مناسب با این نوع اخلال‌گران و جلوگیری از تفاسیر غیر مستدل ، به تصویب قانون فوق الذکر مبادرت ورزیدند .

اما در خصوص شرع مقدس اسلام :

از آنجا که برخی شرکتهای هرمی فعال در جمهوری اسلامی ، به مخالفت برخی علما و مراجع عظام تقلید با این نوع از فعالیت‌ها پی برده و متوجه شدند که این نوع تجارت بدون آنکه عوضی با عین مالی رد و بدل شود از لحاظ شرعی حرام است ، در کنار موضوع اصلی که همان خارج نمودن پول افراد جامعه بصورت هرمی به خارج از کشور بوده ، مبادرت به فروش سکه‌های طلا با نمادهای مذهبی و اسلامی همانند طرح کعبه یا فروش الماس (شرکت 7 الماس) نمودند و شرط کردند که پس از یارگیری در این شبکه ها و هرگاه زیر مجموعه عضو تازه وارد به تعداد معین برسد سکه طلا یا الماس را تحویل می دهند .

غافل از اینکه به نص صریح آیه قرآن «یا ایها الذین آمنوا اذاینتم بدین الی اجل مسمی فاکتبوه ....»

 (آیه 282 سوره بقره)

منظور از «اجل مسمی» به معنی مدت معین مثل یک روز ، یک ماه ، یک سال که زیاد نقصانی در آن راه ندارد ، می باشد اما برخلاف این اصل ، تعیین «تا رسیدن محصول» یا «آمدن حجاج» یا همین موضوع بحث تکمیل شدن افراد زیر مجموعه که مدت آن کم یا زیاد دارد و مبهم است ، قابل قبول نیست ، بنا براین خرید و فروش براساس قوانین این شرکتها طبق شرع مقدس اسلام محل اشکال وبیع باطل است .

 

                                                                                               مرتضی برق

کارشناس ارشد فقه و مبانی حقوق اسلامی

ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار

پژوهشکده شورای نگهبان عضو هیئت علمی پژوهشی جذب می‌کند

الگو‌ها و شیوه‌های فعلی تربیتی و فرهنگی پاسخگوی پیچیدگی‌ها و شرایط نسل جدید نیستند

انقلاب اسلامی، ایران را از بردگی آمریکا نجات داد

انتظار حقیقی بدون جهاد و ولایت معنا ندارد

در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه و حوادث اخیر نقش مدیریت فقیه در جامعه اسلامی نمایان شد

گفتگوی تلفنی سخنگوی شورای نگهبان با خانواده شهید ناظر «سامر شریعتمدار طالقانی» / دکتر طحان‌نظیف: همدلی و انسجام مردم، دشمنان را ناکام می‌گذارد

کسانی که سپاه را گروه تروریستی می‌نامند، خودشان تروریست هستند

مهدویت، جان‌مایه، تئوری و هدایتگر انقلاب اسلامی است

آیت‌الله صافی گلپایگانی؛ فقیه عالی مقام و مرجع بصیر که دومین دبیر شورای نگهبان بود

از دانشگاه سوربن تا شورای نگهبان؛ دکتر حسن حبیبی و میراث فکری او در تثبیت قانون اساسی جمهوری اسلامی

پربازدید ها

بیانیه شورای نگهبان: سپاه پاسداران نماد اقتدار ملی و نهادی برخاسته از بطن جامعه ایران است/ اتحادیه اروپا باید عواقب ماجراجویی‌اش را بپذیرد

آیت‌الله جنتی: مقام معظم رهبری سدی شکست‌ناپذیر در برابر زیاده‌خواهی دشمنان است/ ضرورت جهاد تبیین در برابر جنگ شناختی و تحریف واقعیت‌ها

آیت‌الله صافی گلپایگانی؛ فقیه عالی مقام و مرجع بصیر که دومین دبیر شورای نگهبان بود

طرح استفساریه جزء (۱-۲) بند «الف» ماده (۴۶) قانون برنامه پنج‌ساله هفتم پیشرفت تایید شد

از دانشگاه سوربن تا شورای نگهبان؛ دکتر حسن حبیبی و میراث فکری او در تثبیت قانون اساسی جمهوری اسلامی

گفتگوی تلفنی سخنگوی شورای نگهبان با خانواده شهید ناظر «سامر شریعتمدار طالقانی» / دکتر طحان‌نظیف: همدلی و انسجام مردم، دشمنان را ناکام می‌گذارد

«اساسنامه سازمان غذا و دارو» تایید شد

«اساسنامه سازمان امور اجتماعی کشور» تایید شد

گزارش تصویری جلسه شورای نگهبان ۸ بهمن ۱۴۰۴

کتاب عماد ملت، روایتی از تاریخچه عضویت حقوقدانان و فقهای شورای نگهبان منتشر شد