مجلس تراز انقلاب اسلامی(1)
جایگاه و اهمیت مجلس شورای اسلامی
مجلس در هر کشوری از جایگاه و اهمیت خاصی برخوردار است و بهاندازه همین جایگاه و اهمیتش، از مردمسالاری سهم دارد.
مجالس در همه کشورهای دنیا، چنانچه با رأی واقعی مردم شکل گرفته باشند، نماد و نشانهای از مردمسالاریاند. مجلس در هر کشوری از جایگاه و اهمیت خاصی برخوردار است و بهاندازه همین جایگاه و اهمیتش، از مردمسالاری سهم دارد.
حضرت امام خمینی(ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران مجلس شورای اسلامی را در «رأس امور» میداند و این، یعنی اوج اعتقاد به مردمسالاری. نظر به اهمیت مجلس در ساختار نظامهای سیاسی، کشورها قوانین و شرایطی را برای نامزدهای حضور در مجلس وضع کردهاند.
در کشورهایی که مردمسالاری را پذیرفتهاند، این قوانین و شرایط بهگونهای است که به بیشتر افراد و گروهها با انگیزهها و تعلقات مختلف، اجازه میدهد در مجلس حضور یابند.
تاریخ هشت دوره گذشته مجلس شورای اسلامی نیز همین را نشان میدهد و در مجالس هشتگانه گذشته افراد و گروههایی با سلیقههای متفاوت در عرصههای مختلف حضور داشتهاند. پس از تشکیل هشت دوره مجلس شورای اسلامی بعد از انقلاب، بهنظر میرسد جای بحثی مستقل و منسجم با محوریت «مجلس تراز انقلاب اسلامی» همچنان خالی است. بحث کافی و وافی در اینباره، هم برای رأیدهندگان و هم برای نامزدها و گروههای مختلف سیاسی که در عرصه رقابت انتخاباتی حضور دارند، بسیار ضروری است.
مسائل این بحث به شکل پراکنده در اسناد شفاهی و مکتوب انقلاب بهویژه مواردی که حضرت امام خمینی(ره) و امام خامنهای(مدظلهالعالی) بیان داشتهاند، موجود است؛ اما به دستهبندی و تبیین نیاز دارد. چنانچه در اینباره اهتمام ورزیده شود و گروههای سیاسی نیز از لاک گروهی، حزبی و تشکیلاتی بیرون آیند و از این منظر یعنی اینکه انقلاب اسلامی ایران به چه مجلس و با چه ویژگیهایی نیاز دارد، به موضوع نگاه کنند و رأیدهندگان نیز با همین انگیزه و دغدغه به کاوش سیاسی انتخاباتی روی آورند، نسبت بین مجلس تشکیل شده با آرمانها و آمال انقلاب اسلامی بسیار بیشتر خواهد شد.
نظر به اهمیت بحث و تا حدود زیادی مغفول ماندن آن و نزدیک شدن به انتخابات مجلس نهم، ایجاب میکرد تا در این فرصت کوتاه با چنین ایده و نگاهی به اختصار درباره «مجلس تراز انقلاب اسلامی» کاری صورت گیرد تا شاید هم نظر افراد و گروههای سیاسی حاضر در انتخابات را به خود جلب کند و هم ارائه طریقی باشد برای رأیدهندگان که با داشتن شناخت از «مجلس تراز انقلاب اسلامی» با دقت بیشتر به کسانی رأی دهند که توان کمک به شکلگیری چنین مجلسی را داشته باشند و هم نمونهای با مقیاس کوچک باشد برای تشویق و برانگیخته کردن کسانی که به چنین مهمی اعتقاد دارند و طرح مبسوط آن را ضروری میدانند و مایلند در فرصت مقتضی به نحو مفصل و مشروح به آن بپردازند تا مرجع و شاخص اطمینانآوری برای مباحث مختلف مجلس شورای اسلامی از جمله انتخابات مجلس را در اختیار علاقهمندان قرار دهند.