کد خبر: ۱۱۰۸۸
تاریخ انتشار: ۲۹ تير ۱۴۰۴ - ۱۴:۴۹- 20 July 2025
در وبینار «حقوق بشر در تئوری و عمل» صورت گرفت

بررسی چالش‌ها و آینده نظام بین‌المللی حقوق بشر توسط استاد دانشگاه دورهام

پروفسور آناشری پیلِی، استاد حقوق دانشگاه دورهام در وبینار تخصصی «حقوق بشر در تئوری و عمل»، با نگاهی تاریخی و انتقادی به تحلیل تحولات، چالش‌ها و ظرفیت‌های نظام بین‌المللی حقوق بشر پرداخت.

بررسی چالش‌ها و آینده نظام بین‌المللی حقوق بشر توسط استاد دانشگاه دورهام

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شورای نگهبان، پروفسور آناشری پیلِی، استاد حقوق دانشگاه دورهام در وبینار تخصصی «حقوق بشر در تئوری و عمل» که در ۲۴ تیر به همت پژوهشکدۀ شورای نگهبان برگزار شد، با اشاره به نقش محوری سازمان ملل متحد در شکل‌گیری حقوق بشر مدرن، اعلامیۀ جهانی حقوق بشر (۱۹۴۸) را نقطه عطفی دانست که حقوق بشر را «جدانشدنی، درهم‌تنیده و به‌هم‌وابسته» تعریف کرده است.

با این حال، وی خاطرنشان کرد که تحقق این حقوق همواره با چالش‌هایی همراه بوده است: «اگر حقوق بشر جدانشدنی است، چرا با دو پیمان مجزا (میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی و میثاق بین‌المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی) مواجه هستیم؟ پاسخ در اختلافات دوران جنگ سرد نهفته است. غرب بر حقوق مدنی و سیاسی تأکید داشت، در حالی که بلوک شرق حقوق اقتصادی و اجتماعی را اولویت می‌دانست».

استاد حقوق دانشگاه دورهام افزود این دوگانگی تا امروز نیز تأثیرگذار بوده است: «در عمل، حقوق مدنی و سیاسی همواره جایگاه برجسته‌تری داشته‌اند، حال آنکه از نظر تئوری، همه حقوق بشر برابرند».

پروفسور پیلی به تفاوت در ماهیت اجرای این حقوق اشاره کرد و توضیح داد: «حقوق اقتصادی و اجتماعی به‌دلیل هزینه‌بر بودن، به صورت تدریجی و متناسب با منابع دولتی اجرا می‌شوند، در حالی که حقوق مدنی و سیاسی معمولاً نیازمند هزینه‌گذاری کلان نیستند».

وی همچنین به ضعف ساختاری نظام بین‌المللی پرداخت: «هیچ دادگاه جهانی برای حقوق بشر وجود ندارد. اجرای این حقوق عمدتاً به سازوکار‌های داخلی کشور‌ها وابسته است، چرا که نظام بین‌الملل بر رضایت دولت‌ها استوار است».

با وجود این چالش‌ها، پیلی از روند‌های امیدوارکننده سخن گفت: «امروز شاهد توسعه پایین‌به‌بالای حقوق بشر هستیم. زبان حقوق بشر در جنبش‌های اجتماعی، شبکه‌های فعالان، جوامع محلی و حتی نهاد‌های مذهبی نفوذ کرده است».

وی به ظهور رویکرد‌های جهان سومی به حقوق بین‌الملل (TWAIL) اشاره کرد و گفت: «نویسندگان و حقوقدانان از جهان جنوب در حال بازتعریف حقوق بشر با توجه به چالش‌های خاص جوامع خود هستند، به‌ویژه در مقابله با تهدیدات اقتصادی ـ اجتماعی علیه کرامت انسانی».

در پایان، پروفسور پیلی پرسش کلیدی را مطرح کرد: «آیا شاهد افول حقوق بشر هستیم یا بازآفرینی آن؟» وی تأکید کرد که تحولات کنونی نشان‌دهندۀ پویایی این حوزه است و آینده آن به تعامل دولت‌ها، نهاد‌های بین‌المللی و جامعه مدنی بستگی دارد.

این وبینار با حضور اساتید، دانشجویان و فعالان حقوق بشر داخلی و خارجی برگزار شد و بحث‌های مطلوبی را درباره آیندۀ حقوق بشر در جهان امروز برانگیخت.

انتهای پیام/

ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار

وبینار علمی «پیامد‌های تجاوز آمریکا به خاک ایران از منظر حقوق بین‌الملل و حقوق داخلی آمریکا»

اتفاقی که در دفاع مقدس ۱۲ روزه رخ داد یک امداد غیبی بود

غرب در طرح دوگانه‌سازی خود به صخره استوار و قوی به‌نام ملت ایران برخورد کرد

فیلم|حضور دکتر طحان نظیف در برنامه «صف اول» به مناسبت سالروز تاسیس شورای نگهبان

بررسی چالش‌ها و آینده نظام بین‌المللی حقوق بشر توسط استاد دانشگاه دورهام

دکتر طحان‌نظیف: شورای نگهبان به عنوان یک نهاد حاکمیتی مردمی‌ترین نظرات را داشته/ بررسی ۳۵۵۲ مصوبه مجلس از ابتدای تشکیل شورای نگهبان تاکنون/ انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس در ۵ حوزه انتخابیه و میان‌دوره‌ای خبرگان در ۳ استان برگزار می‌شود

تقدیر آیت الله شب زنده دار از تدابیر داهیانه رهبر معظم انقلاب و نیرو‌های مسلح در ساعات اولیه جنگ تحمیلی

دکتر پروین: شورای نگهبان مرجع صیانت‌کننده از قانون اساسی است

یادداشت دکتر پروین؛ "شورای نگهبان میان‌دار اسلامیت و قانون‌گرایی"

ابقای اعضای هیئت رئیسه شورای نگهبان برای یک سال آینده

پربازدید ها

طرح «تشدید مجازات جاسوسی و همکاری با رژیم صهیونیستی و کشور‌های متخاصم علیه امنیت و منافع ملی» برای رفع برخی ابهامات به مجلس برگشت داده شد

سه عضو حقوقدان شورای نگهبان انتخاب شدند

ابقای سه تن از فقهای شورای نگهبان

دکتر طحان‌نظیف: ملت ایران مصمم به پیگیری آرمان فلسطین است/ طرح «تشدید مجازات جاسوسی» پس از اصلاح، مجدد بررسی می‌شود

ابقای اعضای هیئت رئیسه شورای نگهبان برای یک سال آینده

ابهامات و ایرادات طرح «تشدید مجازات جاسوسی» قابل رفع است/ دغدغه همه ما تدوین قوانین جامع، دقیق و قابل اجراست/ لایحه سامان‌دهی پهپاد‌های غیرنظامی در حال بررسی است

آیت‌الله جنتی: وظیفه حراست از جمهوریت و اسلامیت نظام بر عهده شورای نگهبان است/قدردانی از رای بالای مجلس به اعضای حقوقدان

برگزاری چهل و یکمین پیش‌نشست همایش بین‌المللی «حقوق ملت و آزادی‌های مشروع» با حضور حقوقدانان برجسته ایران و ایتالیا

ایران از همه ظرفیت‌های حقوقی برای پیگیری و مطالبه خسارات ناشی از تجاوزات اخیر استفاده خواهد کرد

تقدیر آیت‌الله مدرسی یزدی از حضور آگاهانه و پرشور مردم در عزاداری‌های دهه اوّل محرم و هشداری جدی نسبت به توطئه‌های دشمن صهیونی