به گزارش پایگاه اطلاعرسانی شورای نگهبان، یک روز مانده به پایان برگزاری سی و ششمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران و در یک روز شلوغ، دکتر خیرالله پروین عضو حقوقدان شورای نگهبان و استاد دانشگاه تهران میهمان این نمایشگاه بود.
دیدار با مسئولان برگزاری نمایشگاه، بازدید از غرفهها و تازههای نشر، گپ و گفت با ناشران و گفتوگو با اهالی رسانه از جمله برنامههایی بود که برای دکتر پروین پیشبینی شده بود که البته در این بین گفتوگو با مردم و جوانان نیز پیش آمد.
دیدار با قائممقام نمایشگاه
وی در ابتدا با ابراهیم حیدری قائم مقام نمایشگاه کتاب دیدار و گفتوگو کرد. حیدری گزارشی از وضعیت برگزاری نمایشگاه ارائه داد و به مواردی همچون افزایش مشارکت ناشران داخلی و خارجی، بهبود خدمات رفاهی و فرهنگی برای بازدیدکنندگان، گسترش فعالیتهای ترویجی کتابخوانی و استقبال گسترده مخاطبان از برنامههای جنبی نمایشگاه اشاره کرد. حیدری همچنین از تلاشهای صورتگرفته برای تقویت زیرساختهای اجرایی، نظارت محتوایی، و حمایت از نشر ملی نیز سخن گفت.
در ادامه دکتر پروین ضمن قدردانی از دستاندرکاران برگزاری این رویداد فرهنگی، نمایشگاه کتاب را یکی از مهمترین جلوههای مردمی فرهنگ در کشور دانست و تأکید کرد: حفظ، تقویت و حمایت از صنعت نشر باید از اولویتهای سیاستگذاری فرهنگی در کشور باشد.
این عضو حقوقدان شورای نگهبان افزود: کتاب و آگاهیرسانی از جمله ابزارهای کلیدی در پیشگیری از فساد، توسعه حقوق شهروندی و ارتقای شفافیت است و برگزاری چنین نمایشگاههایی میتواند بستر مناسبی برای گفتوگوی ملی پیرامون این ارزشها فراهم کند.
۲ کتابی که برای شناخت آمریکا باید خواند
دکتر پروین که در بعد از ظهر روز جمعه (۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) به مصلای امام خمینی (ره) رفته بود، پس از دیدار با مسئولان برگزاری نمایشگاه، وارد شبستان اصلی که اختصاص به ناشران عمومی داشت، شد و ابتدا در غرفه مرکز اسناد انقلاب اسلامی حضور یافت.
وی در بازدید از این غرفه کتابهایی که توسط مرکز در سالهای گذشته در حوزه تاریخ انقلاب اسلامی منتشر شده را مورد تورق قرار دارد و درباره کتابهایی همچون «ماموریت مخفی هایزر در تهران» و «ماموریت در ایران؛ خاطرات سولیوان آخرین سفیر آمریکا در ایران» گفت: با مطالعه چنین کتابهایی میتوان پی برد که دشمنی آمریکا با مردم ایران ریشه تاریخی دارد و آنها اساساً با خواست و اراده مردم ایران مشکل داشته و دارند.
این استاد حقوق دانشگاه تهران همچنین پس از مشاهده کتاب «صخره سخت» به قلم محمدحسن روزیطلب، ضمن تمجید از تلاشهایی که این نویسنده و همکارانش در بازنمایی چهره سازمان مجاهدین خلق (منافقین) داشتند، مطالعه این گونه کتابها را برای شناخت افرادی که برای دشمنی با نظام جمهوری اسلامی ایران و مردم ایران از هرگونه جنایتی دریغ نکردند، ضروری دانست.
بازدید از دو غرفه ارتشی و سپاهی
دکتر پروین که از رزمندگان و آزادگان دوران دفاع مقدس است در ادامه به بازدید از دو غرفه با موضوع دفاع مقدس پرداخت که یکی وابسته به ارتش جمهوری اسلامی ایران و دیگری وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود.
او در بازدید از انتشارات مرکز شهید سپهبد علی صیاد شیرازی با آثاری که توسط این مرکز منتشر شده آشنا شد و یاد و خاطره شهید صیادشیرازی و سایر شهدای ارتش همچون شهیدان قرنی، بابایی، ستاری، آبشناسان، لشگری، همتی، دوران، نامجو، فکوری، یاسینی، اردستانی و... را گرامی داشت. وی تاکید کرد: شهدای ارتش مظلوم هستند و برای معرفی آنها به جامعه باید تلاشهای مضاعفی صورت بگیرد.
این عضو حقوقدان شورای نگهبان در انتشارات مرکز اسناد، تحقیقات و نشر معارف دفاع مقدس و مجاهدتهای سپاه نیز در گفتوگو با جعفری مدیر انتشارات این مرکز با تاریخچه شکلگیری مرکز اسناد جنگ سپاه و آثاری که در حوزههای تاریخ شفاهی، نبردشناسی، روزشمارهای جنگ، یگانشناسی و... تاکنون منتشر شده است، آشنا شد.
یادی از سیدحسن نصرالله
غرفه بعدی هم که دکتر پروین در آن حضور یافت و به بازدید از آن پرداخت، در حوزه دفاع مقدس و جهاد و شهادت بود. در انتشارات «حماسه یاران» کتابهای مختلفی وجود داشت. کتاب «تبعیدیها» روایتی از روزهای اسارت حاج محسن کریمی بود که غرفهدار مطالعه آن را برای فعالان فرهنگی ضروری دانست؛ چراکه کریمی در سختیها اسارت توانست فعالیتهای فرهنگی عمدهای انجام دهد.
«تنها گریه کن» کتاب دیگری بود که از سوی غرفهدار به دکتر پروین معرفی شد. این کتاب روایت زندگی اشرف سادات منتظری مادر شهید محمد معماریان است که به گفته غرفهدار دو بار مورد تقریظ رهبر معظم انقلاب قرار گرفته است.
تازهترین اثر این نشر نیز درباره شهید سیدحسن نصرالله با عنوان «سید روح الامین» بود که نویسنده براساس ۱۷۰ ساعت مصاحبه و سخنان سیدحسن نصرالله درباره خودش به نگارش درآورده بود. مشاهده این اثر توسط دکتر پروین، خاطره دیدار با سیدحسن نصرالله و سالهایی که در شهر بیروت تحصیل میکرده است، برایش زنده شد.
خداقوت به پژوهشگران شورای نگهبان
غرفه انتشارات پژوهشکده شورای نگهبان مقصد بعدی سفر نیمروزه این عضو حقوقدان شورای نگهبان به نمایشگاه کتاب تهران بود. دکتر پروین در این غرفه ضمن عرض خداقوت به دستاندرکاران و پژوهشگران جوان پژوهشکده شورای نگهبان، با آثاری که به تازگی توسط این پژوهشکده منتشر شده است، آشنا شد.
وی در ادامه از میزان استقبال مردم نسبت به کتابهایی که درباره قانون اساسی و حقوق عمومی نگاشته شده است، جویا شد و ابراز امیدواری کرد که در آینده کتابهای خوب و ارزندهای برای معرفی قانون اساسی و اصول آن به مردم و جوانان و همچنین کودکان و نوجوانان توسط این مرکز و سایر ناشران تولید و منتشر شود.
گفتنی است؛ انتشارات پژوهشکده شورای نگهبان امسال با حدود ۱۵۰ عنوان کتاب در نمایشگاه کتاب حضور یافته و این انتشارات با هدف توسعه تولید، انتشار و ترویج دانش حقوق اساسی و حقوق عمومی فعالیت میکند. انتشارات پژوهشکده شورای نگهبان از سال ۱۳۹۲ به طور رسمی آغاز به کار کرده و در امتداد رسالت پژوهشکده تلاش میکند یافتههای علمی و پژوهشی این نهاد را به جامعه علمی کشور، نخبگان دانشگاهی، دانشجویان، مدیران، سیاستگذاران و عموم علاقهمندان حوزه حقوق عمومی و حقوق اساسی ارائه کند.
خاطرات آزادگان فراموش نشود
دکتر پروین پس از این بازدید، راهی انتشارات «پیام آزادگان» شد تا خاطراتی از دوران اسارت تازه کند و پیگیر وضعیت انتشار خاطرات آزادگان شود. وی ابتدا درباره واژه «اردوگاه» که برای بسیاری از زندانهای عراق به کار میرود، توضیح داد که این واژه ارفاق بسیار زیادی برای وضعیتی است که ما در آن قرار داشتیم. اردوگاه تعریف خاصی دارد، اما آنچه ما با آن مواجه بودیم، شکنجهگاه بود.
وی سپس کتابهایی که توسط این انتشاراتی در سالهای گذشته به چاپ رسیده و مورد استقبال مردم و مخاطبان قرار گرفته را مورد تورق قرار داد. کتاب «خاکی آسمانی» به قلم نصرتالله محمودزاده که درباره سید آزادگان مرحوم ابوترابی است و طی دو ماه به چاپ پنجم رسیده، از مهمترین کتابهایی بود که این انتشاراتی در ماههای اخیر روانه بازار نشر کرده است.
دکتر پروین در ادامه تاکید کرد که خاطرات آزادگان عزیز و سرافراز باید ثبت و ضبط شود و با قلمی شیوا و زیبا به جامعه مخاطبان ارائه شود که در ادامه یکی از مسئولان انتشاراتی از عدم همکاری برخی از آزادگان نیز گلایه و ابراز امیدواری کرد که با همدلی و همراهی همگان بتوان این کار مهم را به سرانجام رساند.
دیدن کتابهایی از حقوق تا ادبیات
انتشاراتهای «آستان قدس رضوی»، «پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی»، «مجمع جهانی اهل بیت» و «دفتر انتشارات اسلامی وابسته به جامعه مدرسین حوزه علمیه قم» نیز مورد بازدید این عضو حقوقدان شورای نگهبان قرار گرفت.
وی در بازدید از دفتر انتشارات اسلامی، کتابهایی که از شهید آیتالله دستغیب منتشر شده بود را مورد تورق قرار داد و در انتشارات آستان قدس رضوی، از کتابهای این نشر که در قفسههای قرآن و حدیث، فقه و فرق اسلامی، اخلاق اسلامی، ادیان و مذاهب، تاریخ، سیره و انساب، فرهنگ و سیره رضوی، امام رضا (ع)، ادبیات انقلاب و دفاع مقدس و ادبیات دینی بود، دیدن کرد.
در انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی نیز کتابهای موجود در قفسههای فقه و حقوق، اقتصاد و کسب و کار، دین و زندگی، فرهنگ، ادبیات، فلسفه، کلام، غربشناسی، تاریخ، معرفتشناسی، دینپژوهی، علوم و اندیشه سیاسی، اخلاق و قرآنپژوهی را مورد بررسی قرار داد.
تاکید دوباره بر توسعه ادبیات اسارت
انتشارات شلوغ «سوره مهر» ایستگاه بعدی حضور دکتر پروین در نمایشگاه کتاب بود. در این غرفه همیشه جوانان و نوجوانان حضور پرشوری دارند و آنها در میان کتابهایی که در حوزههای شعر و داستان و تاریخ انقلاب اسلامی و دفاع مقدس منتشر شده به دنبال کتابهایی هستند تا با خواندنشان حالشان خوش شود.
دکتر پروین در این غرفه از کتابهایی که در رابطه با دفاع مقدس نگاشته شده و جزو ادبیات پایداری به حساب میآیند، دیدن کرد. وی در این غرفه هم به مسئولان انتشارات سوره مهر تاکید کرد که کتابهای بیشتری درباره آزادگان و رنجهایی که بر آنها در زندانها و شکنجهگاههای رژیم بعث عراق گذشته، نوشته شود.
این عضو حقوقدان شورای نگهبان در ادامه به طبقه بالای شبستان مصلای امام خمینی (ره) رفت تا در استودیوی خبرگزاری فارس در بخش رسانهها گفتگوی درباره کتاب و برگزاری این رویداد مهم فرهنگی یعنی نمایشگاه کتاب داشته باشد.
ادای احترام به حاج قاسم و شهید رئیسی
دو غرفه در نمایشگاه کتاب امسال پررونق و محل تردد چهرهها و مقامات است. یکی از آنها در سالهای قبل هم بود و یکی برای نخستین بار امسال در نمایشگاه راه افتاده است. دکتر پروین ابتدا به غرفه «مکتب حاج قاسم» رفت که در میانه شبستان مصلای امام خمینی (ره) بود.
این استاد دانشگاه تهران ضمن بازدید از این غرفه درباره سردار شهید سلیمانی گفت: شهید سلیمانی چهل سال جهاد کرد و زندگی این مرد بزرگ و والامقام ظرفیتهای بسیار زیادی برای تبیین انقلاب اسلامی دارد. ایشان نقش بیبدیلی در مبارزه با ظلم و تروریسم داشت و شاید اگر ایشان بود، اتفاقاتی که در ماههای اخیر در برخی کشورها شاهد بودیم، رخ نمیداد.
دکتر پروین به غرفه «دلم برای رئیسی سوخت» که امسال راه افتاده است هم رفت. در آن غرفه نیز ضمن تماشای آثار تولیدشده گفت: سالگرد شهادت آیتالله رئیسی را گرامی میداریم. ایشان شخصیت بسیار بزرگی بود که برای اعتلای نام اسلام و ایران و برای عزت و کرامت مردم ایران و منطقه تلاشهای بسیاری انجام داد.
۲ کتاب پرمخاطب بهقلم دکتر پروین
پایان بازدید دکتر پروین از نمایشگاه باحضور در دو غرفهای همراه بود که کتابهای دکتر پروین توسط آنها منتشر شده و مورد استقبال مخاطبان هم قرار گرفته است. وی ابتدا به غرفه «مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی» رفت.
کتاب «بایستههای ارتقای کارآمدی قانونگذاری» به قلم دکتر پروین توسط این مرکز منتشر شده است که به گفته مسئول غرفه این مرکز این کتاب هم در سال جاری و هم در سال گذشته جزو کتابهای پرفروش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در نمایشگاه کتاب تهران بوده است.
این استاد دانشگاه تهران در پایان در غرفه انتشارات دانشگاه تهران حضور یافت و از میزان استقبال مردم از کتاب اصول و مبانی حقوق اساسی که به چاپ دهم رسیده، جویا شد و با مسئولان غرفه نیز عکس یادگاری گرفت.
انتهای پیام/