کد خبر: ۱۰۷۷۱
تاریخ انتشار: ۰۲ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۸:۱۳- 20 February 2025
دکتر کدخدایی در آیین اختتامیه بیست و ششمین جشنواره بین‌المللی پژوهشی شیخ طوسی:

جمهوری اسلامی ایران امروز به عنوان الگوی مردم‌سالاری دینی در جهان مطرح است

رئیس پژوهشکده شورای نگهبان گفت: جمهوری اسلامی ایران که با هدایت و مجاهدت امام خمینی(قدس سره) شکل گرفت و با رهنمودهای رهبر انقلاب به مسیر خود ادامه می دهد، امروز به عنوان الگوی مردم سالاری دینی در جهان مطرح است.

جمهوری اسلامی ایران امروز به عنوان الگوی مردم‌سالاری دینی در جهان مطرح است

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شورای نگهبان، دکتر کدخدایی، عضو حقوقدان و رئیس پژوهشکده شورای نگهبان که در آیین اختتامیه بیست و ششمین جشنواره بین‌المللی پژوهشی شیخ طوسی سخن می‌گفت، جشنواره شیخ طوسی را مزیّن به نام یکی از اندیشمندان فاخر جهان اسلام خواند که آثاری بسیار ارزشمند و تاثیری عمیق در علوم دینی و فقهی از وی برجای مانده است و افزود: همچنین در این جشنواره شاهد نکوداشت یکی از اندیشمندان بزرگ اسلامی و دانشمندان علوم دینی معاصر، حضرت آیت‌الله سبحانی هستیم که وجود شریف و بابرکت ایشان نیز برای حوزه‌های علمیه و جهان اسلام بسیار ذی‌قیمت است که هم در داخل و هم در خارج از کشور، آثار ایشان مورد استفاده است.

وی ادامه داد: یکی از خدمات ارزشمند حضرت آیت‌الله سبحانی حضور در مجلس بررسی نهایی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بود. جشنواره شیخ طوسی نیز در بخش ویژه خود به مسئله مردم‌سالاری دینی پرداخت که خوشبختانه تاکنون آثار بسیار خوبی در این حوزه تدوین شده است.

رئیس پژوهشکده شورای نگهبان، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران را از مترقی‌ترین و جامع‌ترین قوانین اساسی در جهان برشمرد و تاکید کرد: بحث مردم‌سالاری دینی در سال‌های پس از انقلاب بسیار مطرح شده است و موافقان و مخالفان به طرح نظرات خود در این باره پرداخته‌اند. جمهوری اسلامی ایران که با هدایت و مجاهدت امام خمینی (قدس سره) شکل گرفت و با رهنمود‌های رهبر انقلاب به مسیر خود ادامه می‌دهد، امروز به عنوان الگوی مردم‌سالاری دینی در جهان مطرح است.

وی مردم‌سالاری دینی را متفاوت با دموکراسی غربی دانست و گفت: تعبیر رهبر انقلاب این است که جمهوریت و اسلامیت دو روی یک سکه بوده و جمهوریت در ذیل اسلامیت تعریف می‌شود. در تبیین رهبر انقلاب اسلامی، از ابتدای بعثت رسول الله، دین مقدس اسلام اهمیت فراوانی برای حضور مردم قائل بوده و هدف نهایی خود را سعادت آنان می‌داند؛ پس نقش مردم در شکل‌گیری جامعه بشری و دینی برجسته است.

دکتر کدخدایی ادامه داد: توجه رسول گرامی اسلام و امیرالمومنین به خواست و حضور مردم، بیانگر آن است که جمهوریت یا مردم‌سالاری، یکی از بخش‌های اسلامیت است؛ نه اینکه جمهوریت ترجمه دموکراسی باشد.

وی با اشاره به روند شکل‌گیری دموکراسی در غرب، اظهار داشت: اندیشمندان غربی با توجه به تجربه سلطه کلیسا و بدون مراجعه به موازین صحیح دیگری که در این عرصه وجود دارد، به کلی دین را از نظام حاکمیت کنار گذاشتند، اما امام خمینی (قدس سره) با حرکت خود به عنوان نهضت اسلامی، الگوی جدیدی را به عنوان دولت مدرن در عصر معاصر ارائه نمود.

وی یادآور شد: در فرمایشات امام قبل و پس از انقلاب اسلامی، هسته اصلی تمرکز ایشان بر حضور، پشتیبانی و همراهی مردم است. حضرت امام با آگاهی از وضعیت آن زمان کشور‌های غربی و دموکراسی آنان، بحث ولایت فقیه و نظام مردم‌سالاری دینی را مطرح کرد. الگویی که حضرت امام با آن ولایت فقیه را معرفی کرد، امروز می‌تواند در سایر کشور‌ها نیز اجرا شود.

وی نگاه منفی و حذفی به مردم در نظام سیاسی اسلام را منتفی دانست و گفت: در بیانات امامین انقلاب، مردم همواره در هسته اصلی نظام سیاسی بوده و هستند. امام خمینی مدل حکومت مبتنی بر آموزه‌های اسلامی و مشارکت مردمی را بنا نهاد که مبنای قانون اساسی کشور شد. در اصل دوم قانون اساسی از یک نظام دینی به تمام معنا سخن گفته می‌شود، اما وقتی به اصول دیگر قانون مانند اصل ششم و هفتم مراجعه می‌کنیم، بر اداره امور کشور با مشارکت مردم و انتخابات تاکید می‌شود. برای مدیریت کشور نیز اصل پنجم قانون اساسی به موضوع ولایت فقیه اشاره دارد و وقتی قانون اساسی از ولی فقیه سخن می‌گوید، منظور شخصی نیست که بر اساس فعالیت‌های حزبی به سطح اول سیاسی کشور دست یابد، بلکه شرایطی برای ولی فقیه از جمله فقاهت، شجاعت، عدالت و… مشخص شده و نحوه انتخاب، اختیارات و نظارت بر ولی فقیه و… نیز در سایر اصول به روشنی تبیین شده است.

وی قانون اساسی جمهوری اسلامی را معرف یک دولت مدرن با شاخص‌های اسلامی دانست که می‌تواند در جوامع اسلامی دیگر به عنوان الگو مورد استفاده قرار گیرد و افزود: این قانون اساسی در اصول خود هم توجه به موازین و احکام اسلامی دارد، هم به مدیریت کلان جامعه اشاره می‌کند و هم نحوه حضور مردم و مشارکت مردمی در حاکمیت را تبیین می‌کند.

وی با تاکید بر نقش پررنگ جامعه‌المصطفی در تبیین گفتمان انقلاب اسلامی در عرصه بین‌المللی، اذعان داشت: باوجود تلاش‌های خوبی که در این عرصه شده است؛ اما برای رسیدن به نقطه مطلوب کافی نیست. جامعه‌المصطفی و سایر مراکز علمی فعال در عرصه بین‌الملل باید توجه داشته باشند هجمه‌های افکار غربی و غیراسلامی در داخل و خارج بسیار زیاد است و نباید به تولیدات فعلی اکتفا کرد.

جمهوری اسلامی ایران امروز به عنوان الگوی مردم‌سالاری دینی در جهان مطرح است

دکتر کدخدایی ادامه داد: با تلاش بیشتر باید آموزه‌های اصیل اسلامی را به جوامع دیگر با زبان امروزی منتقل نماییم. بسیاری از نظرات منفی که نسبت به جمهوری اسلامی ایران و یا اسلام وجود دارد، از سر جهل و ناآگاهی است. در این حوزه باید الگو‌های مبتنی بر مردم‌سالاری دینی و آموزه‌های اصیل دینی ترجمه و در اختیار مجامع علمی و صاحبنظران بین‌المللی قرار گیرد.

رئیس پژوهشکده شورای نگهبان در پایان یادآور شد: سال آینده همایشی با عنوان حقوق ملت و آزادی‌های فردی در منظومه فکری رهبر انقلاب برگزار می‌شود و همین جا از همه صاحبنظران و اندیشمندان حوزه علمیه و جامعه‌المصطفی برای مشارکت در این همایش علمی دعوت می‌کنیم.

انتهای پیام/

ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار

حضور سخنگوی شورای نگهبان در ستاد نوروزی هلال‌احمر/ قدردانی از عملکرد هلال‌احمر در حوزه حقوق بشردوستانه

سرمایه گذاری برای تولید، ترجمان اصول اقتصادی قانون اساسی است

پالایش نفس و رسیدن به لقاءالله با بهره‌برداری از ضیافت الهی

انتخابات، تجلی عملی جایگاه مردم در جمهوری اسلامی‌

انتشار کتاب «رهبری و قانون اساسی»؛ نگاهی جامع به مبانی و صلاحیت‌ها

کتاب «قوه مقننه و قانون اساسی» منتشر شد

فیلم|آخرین نشست خبری دکتر طحان‌نظیف در سال ۱۴۰۳

دکتر طحان‌نظیف: تمامی ایرادات شورای نگهبان درباره لایحه بودجه به جز یک مورد اصرار شده برطرف شد/ تصمیم نهایی در مورد مصوبه تعطیلی یک روز با مجمع تشخیص مصلحت نظام است/ تایید ۵ معاهده و موافقتنامه با کشور‌های خارجی/ ۶۱ مصوبه مجلس در سال ۱۴۰۳ بررسی شد

گزارش تصویری آخرین نشست خبری سخنگوی شورای نگهبان در سال ۱۴۰۳

طرح استفساریه قانون منع فروش و واگذاری اراضی فاقد کاربری مسکونی برای امر مسکن به شرکتهای تعاونی مسکن و سایر اشخاص حقیقی و حقوقی تایید شد

پربازدید ها

تایید طرح اصلاح موادی از قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شورای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران

کتاب «قوه مجریه و قانون اساسی» منتشر شد

فروش ویژه نوروزی انتشارات پژوهشکده شورای نگهبان با ۱۵٪ تخفیف

مروری بر ابهامات و اشکالات شورای نگهبان به جداول بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور

گزارش تصویری جلسه شورای نگهبان ۲۱ اسفند ۱۴۰۳

گزارش تصویری جلسه شورای نگهبان ۲۲ اسفند ۱۴۰۳

مجموعه سه جلدی «قانونگذاری و قانون اساسی» منتشر شد

انتشار کتاب «نظریه مردم‌سالاری دینی»؛ پژوهشی نوین در تبیین مبانی حکمرانی اسلامی

نظر شورای نگهبان درباره آخرین مصوبات مجلس و دولت + جزئیات

دکتر طحان‌نظیف: تمامی ایرادات شورای نگهبان درباره لایحه بودجه به جز یک مورد اصرار شده برطرف شد/ تصمیم نهایی در مورد مصوبه تعطیلی یک روز با مجمع تشخیص مصلحت نظام است/ تایید ۵ معاهده و موافقتنامه با کشور‌های خارجی/ ۶۱ مصوبه مجلس در سال ۱۴۰۳ بررسی شد