کد خبر: ۱۰۶۵۱
تاریخ انتشار: ۱۰ دی ۱۴۰۳ - ۱۶:۲۲- 30 December 2024
دکتر پروین به مناسبت «۹ دی» در گفتگو با خبرگزاری فارس تشریح کرد؛

سال ۸۸ چگونه از رای مردم صیانت شد؟

عضو حقوقدان شورای نگهبان در رابطه با نوع عملکرد و مدیریت رهبر معظم انقلاب با وقایع سال ۱۳۸۸، گفت: با درایتی که رهبری داشتند، نگذاشتند بحث‌هایی که صورت گرفت و واقعاً در شأن انتخابات و نظام جمهوری اسلامی نبود، موجب ایجاد چالش شود و رویه محکمی پایه‌گذاری شد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شورای نگهبان به نقل از خبرگزاری فارس: در نظام جمهوری اسلامی ایران، که بر پایه آراء مردم و مشارکت عمومی بنا شده است، انتخابات همواره نقش اساسی و محوری در تعیین سرنوشت کشور ایفا کرده است. این فرآیند، به عنوان یک اصل بنیادین در ساختار سیاسی نظام، از اهمیت زیادی برخوردار است و همواره با دقت و حساسیت بسیار در جهت رعایت حقوق شهروندان و تضمین شفافیت برگزار می‌شود.

یکی از مهم‌ترین و حساس‌ترین برهه‌های تاریخ انتخابات در ایران، در سال ۱۳۸۸ رخ داد. در آن سال، پس از انتخابات ریاست‌جمهوری، اعتراضات و اختلافاتی توسط برخی از نامزدها مطرح شد که نتایج انتخابات را نپذیرفتند و ادعاهای مختلفی را مطرح کردند.

در این شرایط، مقام معظم رهبری با درایت و بصیرت خود وارد شدند تا از بروز بحران‌های سیاسی جلوگیری کنند و اطمینان حاصل نمایند که اراده مردم همواره در روند انتخابات تعیین‌کننده است و با این اقدام به تثبیت اصل مردم‌سالاری در کشور کمک کردند.به همین جهت، در رابطه با بررسی نوع عملکرد و مدیریت رهبر معظم انقلاب با آن وقایع، گفت‌وگویی کرده‌ایم با دکتر خیرالله پروین عضو حقوقدان شورای نگهبان که مشروح آن به شرح ذیل است:

سال ۸۸ چگونه از رای مردم صیانت شد؟

وی در ابتدا گفت: در یک نظامی که به نوعی مبتنی بر انتخابات و رای و نظر مردم است، قطعا راه صحیح دستیابی به قدرت از طریق انتخابات است؛ قطعا در بحث انتخابات هم یکی برنده و دیگری بازنده است، این یک مسئله طبیعی است و از زمانی که بحث انتخابات مطرح شده، این مسئله همیشه وجود داشته است و لذا افرادی که می‌خواهند در این مسابقه و مبارزه برای خدمت‌گذاری پیروز شوند، باید نهایت آنچه که مردم انتخاب می‌کنند را بپذیرند.

عضو حقوقدان شورای نگهبان ادامه داد: ولی متاسفانه امروز نه تنها در ایران بلکه در خیلی از کشورها گاهی دیده می‌شود که افراد بازنده ممکن است برای مدتی کشور را درگیر یکسری مشکلات و چالش‌ها کنند.

دکتر پروین تصریح کرد: به همین خاطر، انتخاباتی که در سال ۸۸ برگزار شد، بر اساس اراده مردم بود و همه مسئولین تا آن موقع منتخب مردم بودند؛ یعنی کسانی که در قدرت قرار گرفته بودند، بر اساس رای و نظر مردم بودند؛ سال ۸۸ نیز همانند گذشته، انتخاباتی بود که بر اساس نظر مردم برگزار شد و اراده مردم همچنان به عنوان معیار اصلی شناخته می‌شد. با این حال، در این دوره برخی افراد سخنانی مطرح کردند که منجر به بروز مشکلاتی شد و هزینه‌هایی به همراه داشت.

وی تاکید کرد: طبیعتاً برای شورای نگهبان وظایف و اختیاراتی تعریف شده است. شورای نگهبان طبق مسئولیت‌هایی که در قانون اساسی بر عهده‌اش گذاشته شده، همواره این وظایف را انجام داده و خواهد داد، مگر آنکه روزی قانون اساسی مورد بازنگری قرار گیرد و اصلاحات و نکات جدیدی به آن افزوده شود.

دکتر پروین اظهار داشت: شورای نگهبان سه وظیفه اصلی دارد: اول، نظارت بر مصوبات مجلس؛ دوم، تفسیر قانون اساسی؛ و سوم، نظارت بر انتخابات. نظارت بر انتخابات ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان جزء وظایف شورای نگهبان است. شورای نگهبان به انتخابات شوراهای شهر و روستا ورود نمی‌کند، زیرا نظارت بر این انتخابات جزو وظایف آن نیست.

وی خاطرنشان کرد: قطعا شورای نگهبان بر اساس وظایف ذاتی خود و پاسداری از آرای مردم، که اساس نظام بر مبنای آراء مردم شکل گرفته است، نهایت دقت و تلاش خود را به کار می‌گیرد تا از آراء مردم پاسداری کند. شورای نگهبان همواره سعی دارد که هر آنچه نتیجه انتخابات باشد، به عنوان خروجی نهایی اعلام کند، صرف نظر از اینکه این نتیجه به نفع چه شخص یا گروهی باشد.

عضو حقوقدان شورای نگهبان تشریح کرد: برای شورا، مسئله‌ای که در اولویت قرار دارد، مشارکت مردم و اصل برگزاری انتخابات است. خروجی انتخابات هر چه که باشد، شورای نگهبان طبق روال معمول خود آن را تایید می‌کند و در صورت وجود هرگونه اشکال یا ایراد، به بررسی و رسیدگی می‌پردازد تا از ضایع شدن حقوق افراد جلوگیری شود؛ شورای نگهبان یک وظیفه ذاتی دارد که هم بحث نظم است و هم بحث اعتقادات و وضعیت اخروی است که هم فقها و هم حقوقدان‌ها به آن پایبند هستند.

وی یادآور شد: لذا در سال ۸۸ هم چنین بحثی وجود داشت؛ اما وقتی این مسئله به وجود آمد، رهبری با توجه به وظیفه‌ای که دارند برای حفظ مسیر اصلی نظام، ورود کردند. ایشان مشاهده کردند که اعتراضاتی وجود دارد و برخی افراد نکات و مطالب دیگری را مطرح می‌کنند. به همین دلیل، رهبری به این نتیجه رسیدند که برای رسیدن به یک سرانجام روشن، باید به این موضوع رسیدگی کنند. در نهایت، ایشان از نمایندگان کاندیداها دعوت کردند تا نظرات خود را بیان کنند و در آن جلسه، حرف‌ها و نکاتی که مطرح کردند را شنیدند. ایشان در آنجا نکات بسیار ظریفی را مطرح کردند؛ از جمله اینکه انتخاباتی برگزار شده و مردم رأی داده‌اند، و این امر تنها برای اولین بار نیست که این دفعه باشد.

دکتر پروین گفت: نکته‌ بسیار خوبی که مقام معظم رهبری بر آن تأکید داشتند این بود که ایشان اجازه ندادند که بدعتی صورت بگیرد. زیرا اگر چنین بدعتی در خصوص نتیجه انتخابات آن سال اتفاق می‌افتاد، دیگر هیچ چیزی در کشور به روال عادی نمی‌چرخید. در این صورت همیشه افرادی بودند که پس از باختن، ادعا می‌کردند و اعلام می‌داشتند که اتفاقات غیرقانونی صورت گرفته است و نتیجه انتخابات آن چیزی نیست که ما بپذیریم. در نتیجه، این درگیری‌ها و اختلافات دائماً در کشور ادامه می‌یافت.

عضو حقوقدان شورای نگهبان عنوان کرد: لذا رهبری بر اساس اختیارات و صلاحیتی که دارند، ورود کردند. ایشان نمایندگان کاندیداها را جمع کردند و با آن‌ها سخن گفتند، نظراتشان را شنیدند و حتی دستوراتی صادر کردند که حتی بازشماری آرا نیز صورت گرفت؛ بعضی از نمایندگان بعضی کاندیداها گفتند که اگر ده بار دیگر این صندوق‌ها بازشماری شود، در نتیجه انتخابات هیچ تأثیری نخواهد داشت.

وی در ادامه گفت: خوب، کاملاً روشن بود که انتخابات در ایران یک انتخابات شفاف و پاک است؛ و انتخاباتی است که مجری اجرایی آن، همیشه که یک گروه نیست، یکبار ریاست جمهوری و قوه مجریه به دست یک گروه است، بار دیگر دست گروه دیگری است و این نیست که بگوییم همیشه یک گروه و یک فرد ثابت است.

دکتر پروین تصریح کرد: قطعا از آن سو، مرجع نظارتی هم طبق روال معمول بر وظیفه‌اش عمل کرده و لذا با درایتی که رهبری داشتند، نگذاشتند که این بحث‌هایی که این‌گونه صورت گرفت و واقعاً در شأن انتخابات و نظام جمهوری اسلامی نبود، موجب ایجاد چالش شود و مشکلاتی برای کشور به وجود آورد.

عضو حقوقدان شورای نگهبان در پایان گفت: الحمدلله، رویه محکمی پایه‌گذاری شد که نتیجه انتخابات هر چه هست، افراد باید بپذیرند. یا اینکه به انتخابات ورود پیدا نکنند، یا اگر ورود پیدا کردند، باید بپذیرند که نمی‌توانند پیش‌بینی کنند مردم به چه کسی رأی می‌دهند یا نه. نهایتاً، این است که باید نتایج انتخابات را در هر مقطع تمام کاندیداها بپذیرند

انتهای پیام/

ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار

آیت‌الله جنتی: رهنمود‌های رهبر معظم انقلاب راهبرد پیروزی ملت‌ها در برابر استکبار است/ قدرت‌های سلطه‌گر در طول تاریخ به دنبال غارت ملت‌ها بوده‌اند

گزارش تصویری جلسه شورای نگهبان ۳۰ مهر ۱۴۰۴

۳ عنصر حیاتی برای کارِ فرهنگی / پشت میز معامله با خدا حاضر باشیم

گزارش تصویری دیدار دکتر طحان‌نظیف و دکتر صادقی‌مقدم با خانواده شهیده ناظر «حانیه نادری»

بانوی شهید «حانیه نادری»؛ مربی پیش‌دبستان و عضو شبکه نظارت که «مایه برکت و افتخار» پدر و مادرش بود/ جرمش همسایگی با یک دانشمند هسته‌ای بود/ دکتر طحان‌نظیف: قطعه ۴۲ بهشت زهرا (س) نمایشگاه کینه‌توزی رژیم‌صهیونیستی نسبت به مردم ایران است

مجموعه رویه‌های شورای نگهبان منتشر شد

عدم مخالفت شورای نگهبان با حذف چهار صفر از پول ملی/ مصوبه به دلیل ابهامات دیگری به مجلس بازگردانده شد

بررسی یک طرح و یک لایحه در مجمع مشورتی حقوقی شورای نگهبان

بازدید اعضای شورای نگهبان از نمایشگاه جدیدترین آثار پژوهشکده شورای نگهبان

جلسه هیات امنای پژوهشکده شورای نگهبان برگزار شد

پربازدید ها

دیدار با پدر و برادری که شهیدشان در جستجوی خدمت به مردم بود/ دکتر طحان‌نظیف: خون شهیدان در ایجاد و استمرار انسجام ملی موثر بود

گزارش تصویری دیدار سخنگوی شورای نگهبان با خانواده شهید ناظر «حسین معینی»

دیدار دکتر مولابیگی با خانواده شهید ناظر «سیدمهدی سیدمیرزایی»؛ او که همراه با مردم در تمام سختی‌ها بود و آخرین آرزویش شهادت در راه قدس و دفاع از وطن بود

آیت‌الله جنتی: اتحاد دولت‌های اسلامی تنها راه رهایی از استعمار است/ قدردانی از تلاش‌های فراجا و نیرو‌های مسلح و امنیتی در مقابله با توطئه‌های دشمنان

گزارش تصویری جلسه شورای نگهبان ۱۶ مهر ۱۴۰۴

گزارش تصویری دیدار دکتر مولابیگی با خانواده شهید ناظر «سیدمهدی سیدمیرزایی»

از کشتی تا وزنه‌برداری؛ قهرمانی و پهلوانی عادت ایرانیان است

دکتر طحان‌نظیف: دشمن صهیونی با حمله به بیمارستان و زندان نشان داد به هیچ یک از قواعد اخلاقی و قانونی پایبند نیست/ «یاحسین (ع)»؛ آخرین کلام شهید ناظر/ ضمانت آزادی یک زندانی، یک روز قبل از شهادت

برگزاری مجمع مشورتی حقوقی شورای نگهبان با حضور نمایندگانی از مجلس و بانک مرکزی

عدم مخالفت شورای نگهبان با حذف چهار صفر از پول ملی/ مصوبه به دلیل ابهامات دیگری به مجلس بازگردانده شد