کد خبر: ۱۰۶۱۰
تاریخ انتشار: ۱۴ آذر ۱۴۰۳ - ۱۴:۵۱- 04 December 2024

دکتر پروین: قانون اساسی نیازمند معرفی و تبیین در عرصه‌های داخلی و خارجی است

عضو حقوقدان شورای نگهبان گفت: قانون اساسی نیازمند معرفی و تبیین در عرصه‌های داخلی و خارجی است.

دکتر پروین: قانون اساسی نیازمند معرفی و تبیین در عرصه‌های داخلی و خارجی است

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی شورای نگهبان، دکتر خیرالله پروین عضو حقوقدان شورای نگهبان و استاد دانشگاه تهران در مراسمی که به مناسبت بزرگداشت قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران از سوی انجمن علمی حقوق عمومی در اسلام در مجموعه فرهنگی سرچشمه تهران برگزار شده بود، اظهار داشت: قانون اساسی یک سند عالی و میثاق‌نامه ملی برای چگونگی حکمرانی جامعه و تنظیم روابط دولت با شهروندان است.

وی در ادامه با اشاره به تشکیل انجمن علمی حقوق عمومی در اسلام عنوان کرد: امیدواریم با تشکیل این انجمن شاهد پدید آمدن اتفاقات خوب و مبارکی در کشورمان باشیم.

دکتر پروین با ابراز تاسف از اینکه حقوق عمومی هنوز به جایگاه واقعی و حقیقی خود در دانشگاه‌های ایران دست پیدا نکرده است، گفت: کمبودها و مشکلاتی در حوزه حقوق عمومی در دانشگاه‌ها وجود دارد که امیدواریم با تلاش‌هایی که صورت می‌گیرد، برطرف شود.

این استاد دانشگاه تهران سپس از مرحوم عباسعلی عمید زنجانی یاد کرد و اظهار داشت: ایشان تنها کسی بود که در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران درباره حقوق عمومی در اسلام صحبت می‌کرد. کتاب «مبانی حقوق عمومی در اسلام» نیز نگاشته ایشان است.

 وی اضافه کرد: پس از مرحوم عمید زنجانی دیگر ندیدیم، کسی همچون ایشان همت والا برای تبیین حقوق عمومی در اسلام داشته باشد.

دکتر پروین اظهار داشت: موضوع حقوق عمومی در اسلام در دانشگاه‌های ایران غریب است. امیدواریم با تشکیل این انجمن، اقدامات مفیدی انجام بگیرد. بدون شک دانشجویان حقوق سوالات و ابهامات بسیار زیادی در حوزه حقوق عمومی و به خصوص حقوق اساسی دارند که باید به آن‌ها پاسخ داده شود.

 دکتر پروین: قانون اساسی نیازمند معرفی و تبیین در عرصه‌های داخلی و خارجی است

عدم معرفی قانون اساسی به همسایگان

این عضو حقوقدان شورای نگهبان در ادامه درباره قانون اساسی بیان کرد: 27 سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی نشستی باحضور اساتید دانشگاهی در دانشگاه الجامعه البنانیه برگزار شد. پس از اینکه به معرفی قانون اساسی کشورمان پرداختیم، همگان تعجب کردند و رئیس دانشگاه پرسید که شما واقعاً چنین قانون اساسی دارید؟

وی افزود: قانون اساسی کشورمان که بر مبنای اصول حکمرانی خوب نگاشته شده است را متاسفانه نتوانسته‌ایم به خوبی حتی در کشورهای اسلامی و همسایه معرفی و تبیین کنیم.

 دکتر پروین: قانون اساسی نیازمند معرفی و تبیین در عرصه‌های داخلی و خارجی است

ضرورت فهم دقیق از قانون اساسی

دکتر پروین در ادامه اظهار داشت: بشر نیازهایی دارد که به صورت فردی قابل رفع نیست و باید به صورت جمعی اقدام لازم صورت بگیرد. در زیست جمعی نیز تزاحم منافع و اختلاف به وجود می‌آید. بنابراین باید به حل اختلاف توسط یک فرد، یک نهاد و یا یک سند پرداخت.

وی افزود: البته باید توجه داشت که رفع تزاحم منافع باید براساس عدالت صورت بگیرد. رفع تزاحمی که براساس عدالت نباشد، مطلوب نیست. قانون اساسی تلاش دارد عادلانه به رفع تزاحم بپردازد.

این عضو حقوقدان شورای نگهبان اما گفت که به خوبی نتوانسته‌ایم قانون اساسی کشورمان را تبیین کنیم؛ لازمه آن هم این است که فهم عمیقی از قانون اساسی داشته باشیم. متاسفانه برخی برداشت اشتباه و غیردقیق از قانون اساسی دارند.

دکتر پروین به طور مثال به موضوع تفکیک قوا در قانون اساسی اشاره کرد و گفت: برخی تصور می‌کنند که تفکیک قوا به معنای جزیره‌ای عمل کردن است. در صورتی که تفکیک قوا مانند چرخ‌دنده‌های یک ساعت است که اگرچه مستقل از یکدیگر هستند اما در تعامل و کنترل یکدیگر، عقربه‌های ساعت را می‌چرخانند و نشان‌دهنده یک نظم هستند.

وی در پایان مطالعه قانون اساسی توسط مردم و دانشجویان را ضروری دانست و عنوان کرد: باید به معرفی قانون اساسی در عرصه‌های داخلی و خارجی بپردازیم و تلاش کنیم که به خوبی اجرا شود. قانون اساسی طی 45 سال گذشته اجازه نداده که کشور با بن‌بست مواجه شود.

انتهای پیام/

ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار

«لایحه دوفوریتی الزامات و احکام مورد نیاز قوانین بودجه‌های سنواتی» تایید شد

آیت‌الله جنتی: قوی کردن بنیه علمی و اعتقادی، بهترین راه مقابله با هجمه‌های فرهنگی است/ سیره امام هادی(ع)، تبدیل هوشمندانه تهدید‌ها به فرصت بود

گزارش تصویری جلسه شورای نگهبان ۳ دی ۱۴۰۴

گزارش تصویری دیدار سخنگوی شورای نگهبان با خانواده سردار شهید «مرتضی طیب‌مسعود»

تکریم «امین مردم» در خانه «سردار گمنام»؛ روایت دیدار سخنگوی شورای نگهبان با خانواده شهید طیب‌مسعود/ دکتر طحان‌نظیف: مجاهدت شهدا، مردم ایران را در جهان سربلند کرد

دکتر پروین: اندیشه‌های آیت‌الله نائینی، نقش برجسته‌ای در تبیین حکمرانی اسلامی و مردم‌سالاری دینی دارند

«اساسنامه صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر» تایید شد

بررسی اساسنامه سازمان بهینه‌سازی و مدیریت راهبردی انرژی در مجمع مشورتی حقوقی شورای نگهبان

مسئولان به سرعت در فناوری‌های نوین سرمایه‌گذاری کنند

دکتر مولابیگی: شهید مفتح الگوی نظریه‌پردازی عمل‌گرا در تاریخ انقلاب اسلامی است/ «وحدت و همدلی» راز عزت و بقای جامعه اسلامی است

پربازدید ها

«احمد علیزاده»؛ از یاران شهید بهشتی و هم‌سنگر برادرش در شورای نگهبان

اعضای هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات‌های میان‌دوره‌ای مجلس خبرگان و مجلس شورای اسلامی انتخاب شدند/ برگزاری انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس در ۵ حوزه و انتخابات میان‌دوره‌ای خبرگان در ۳ حوزه

اولین جلسه هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس و خبرگان برگزار شد؛ انتخاب رئیس، نایب‌رئیس، سخنگو، دبیر و منشی

آیت‌الله جنتی درگذشتِ «احمد علیزاده» را تسلیت گفت

«احمد علیزاده» عضو پیشین حقوقدان شورای نگهبان درگذشت

آیت‌الله جنتی: حضرت زهرا (س) الگوی بی‌بدیل زندگی حق‌مدارانه است/ بهترین تجلیل از زن را دین مبین اسلام داشته است

پاسخ سخنگوی شورای نگهبان به سوالات صریح دانشجویان دانشگاه شهیدبهشتی: قانون اساسی دستاورد بزرگ تاریخی ملت ایران است/ در بررسی مصوبات هیچ چیز پنهانی نداریم در انتخابات نیز موارد را به داوطلبان می‌گوییم

چهارمین رویداد شبیه‌سازی شورای نگهبان به مرحله دوم رسید/ شرکت بیش از هزار دانشجو و طلبه در آزمون «قانون اساسی» / رقابت‌ها از ۲۴ آذر شروع می‌شود

روایت یک دیدار در قیامدشت؛ سخنگوی شورای نگهبان از شهیدانِ ناظر «محمدمرصاد مومنی» و «علی طهماسبی» تجلیل کرد/ دکتر طحان‌نظیف: شهدا چهره بدون روتوش دشمن را نشان دادند

تاکید آیت‌الله جنتی بر تقویت وحدت حوزه و دانشگاه/ شورای نگهبان از پشتوانه مجامع علمی بهره می‌برد و پژوهش نقش کلیدی در اتقان نظرات این نهاد دارد