کد خبر: ۱۰۵۸۴
تاریخ انتشار: ۱۰ آذر ۱۴۰۳ - ۱۷:۰۲- 30 November 2024

دکتر کدخدایی در نشست «تفسیر قانون اساسی»: اجرای قانون اساسی وظیفه‌‌ای جمعی است

عضو حقوقدان شورای نگهبان گفت: اجرای قانون اساسی وظیفه‌ای جمعی است و نمی‌توان آن را به یک نهاد خاص محدود کرد.

دکتر کدخدایی در نشست «تفسیر قانون اساسی»: اجرای قانون اساسی وظیفه‌‌ای جمعی است

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی شورای نگهبان، دکتر عباسعلی کدخدایی عضو حقوقدان و رئیس پژوهشکده شورای نگهبان در نشستی با موضوع «تفسیر قانون اساسی» که عصر روز شنبه ۱۰ آذر ۱۴۰۳ بمناسبت سالگرد تصویب قانون اساسی و با حضور دانشجویان و اساتید در دانشکده حقوق دانشگاه مازندران برگزار شد، به بیان دیدگاه‌های خود درباره ضرورت تفسیر اصول قانون اساسی، چالش‌های موجود در این حوزه و رویکرد شورای نگهبان در این زمینه پرداخت.

وی با اشاره به پیچیدگی تفسیر اصول قانون اساسی گفت: تفسیر قانون اساسی، فرآیندی است که نیازمند کشف نیت قانون‌گذار و تحلیل الفاظ متن است. این امر اغلب با دشواری‌هایی همراه است. زیرا ابزارهای محدودی برای کشف این نیت وجود دارد و در بسیاری موارد تنها می‌توان به اسناد مکتوب یا مذاکرات تدوین قانون اساسی مراجعه کرد.

این عضو حقوقدان شورای نگهبان افزود: شورای نگهبان در تفسیر اصول قانون اساسی، گاه با محدودیت‌هایی روبه‌روست که نتیجه نظام رأی‌گیری و تفاوت دیدگاه‌های اعضاست. حتی در مواردی که تفسیر یک اصل به تصویب اکثریت اعضا می‌رسد، ممکن است همچنان تردیدهایی درباره صحت استنباط‌ها وجود داشته باشد.

دکتر کدخدایی در بخش دیگری از سخنان خود به تغییرات احتمالی در تفاسیر و نظرات اعضای شورای نگهبان اشاره کرد و گفت: گاهی تفسیرهای شورای نگهبان در طول زمان تغییر می‌کند. این تغییرات ناشی از ورود اعضای جدید و تفاوت استنباط‌هاست. اما باید تلاش کنیم این رویه‌ها به‌صورت مستند و شفاف ثبت و منتشر شود تا مخاطبان به سیر تغییرات و مبانی استدلالی آگاه شوند.

دکتر کدخدایی در نشست «تفسیر قانون اساسی»: اجرای قانون اساسی وظیفه‌‌ای جمعی است

رئیس پژوهشکده شورای نگهبان با اشاره به انتقاداتی که نسبت به نبود شفافیت در آرای تفسیری شورای نگهبان مطرح می‌شود، بیان کرد: یکی از مشکلات موجود، فقدان استدلال‌های تفصیلی در برخی آرای تفسیری است. البته شورای نگهبان تلاش کرده با انتشار مذاکرات و شرح تفصیلی نظرات، این کمبود را جبران کند. از چند سال پیش، پژوهشکده شورای نگهبان شرح مبسوطی از نظرات تفسیری تهیه و منتشر کرده است تا به این نیاز پاسخ دهد.

استاد حقوق دانشگاه تهران در ادامه تأکید کرد: باید نظام‌مندتر عمل کنیم تا رویه‌های تفسیری شورای نگهبان، ثبات و انسجام بیشتری داشته باشد. این امر نیازمند مشارکت اساتید حقوق و سایر کارشناسان در تحلیل و بازبینی این رویه‌هاست.

در بخش پایانی نشست، دکتر کدخدایی به سؤالاتی درباره اجرای قانون اساسی پاسخ داد. او در پاسخ به این پرسش که آیا نهادی خاص مسئول اجرای قانون اساسی است، گفت: اجرای قانون اساسی وظیفه‌ای جمعی است و نمی‌توان آن را به یک نهاد خاص محدود کرد. البته نهادهایی همچون معاونت اجرای قانون اساسی در ریاست‌جمهوری، نقش مهمی در این زمینه دارند، اما باید هماهنگی بیشتری میان قوای سه‌گانه در این خصوص وجود داشته باشد.

این نشست با استقبال دانشجویان حقوق و علوم سیاسی همراه شد و فرصتی برای تبادل نظر میان دانشجویان، اساتید و سخنران فراهم آورد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار

مجنون روایت حماسه فرزندان ایران است

گزارش تصویری جلسه شورای نگهبان ۷ آبان ۱۴۰۴

آیت‌الله جنتی: حضرت زینب (س) الگوی جاودان حضور عفیفانه و متعهدانه زنان در جامعه اسلامی است/ نهاد‌های فرهنگی برای معرفی جامع این شخصیت برنامه‌ریزی داشته باشند

دیدار سخنگوی شورای نگهبان با خانواده شهیدان رشید/ پیام همدلی آیت‌الله جنتی: در غم و شادی شما شریکیم/ روایت همسر شهید رشید از فرمانده‌ای صادق؛ جایی که دیده شود را دوست نداشت

گزارش تصویری دیدار دکتر طحان‌نظیف و دکتر صادقی‌مقدم با خانواده سپهبد شهید «غلامعلی رشید»

چهارمین دوره رقابت علمی شبیه‌سازی شورای نگهبان برگزار می‌شود

دکتر طحان‌نظیف: فرآیند بررسی مصوبات در شورای نگهبان یک فرایند کاملاً علمی و تخصصی است

دکتر مولابیگی: حدود ورود شورای نگهبان به نظرات کارشناسی و آثار اجرایی قوانین نیازمند تفکیک دقیق است/ ضرورت تولید ادبیات و محتوای فاخر برای حقوق اساسی

در تحلیل نظرات شورای نگهبان باید به زمینه و زمانه صدور نظرات توجه شود

ادعای دوستی ترامپ با ملت ایران دروغی آشکار است

پربازدید ها

عدم مخالفت شورای نگهبان با حذف چهار صفر از پول ملی/ مصوبه به دلیل ابهامات دیگری به مجلس بازگردانده شد

آیت‌الله مدرسی یزدی از خانواده شهید پاسدار امیر حسین حسنی از شهدای دفاع مقدس ۱۲ روزه تجلیل کرد

بانوی شهید «حانیه نادری»؛ مربی پیش‌دبستان و عضو شبکه نظارت که «مایه برکت و افتخار» پدر و مادرش بود/ جرمش همسایگی با یک دانشمند هسته‌ای بود/ دکتر طحان‌نظیف: قطعه ۴۲ بهشت زهرا (س) نمایشگاه کینه‌توزی رژیم‌صهیونیستی نسبت به مردم ایران است

دکتر طحان‌نظیف: فرآیند بررسی مصوبات در شورای نگهبان یک فرایند کاملاً علمی و تخصصی است

آیت‌الله جنتی: رهنمود‌های رهبر معظم انقلاب راهبرد پیروزی ملت‌ها در برابر استکبار است/ قدرت‌های سلطه‌گر در طول تاریخ به دنبال غارت ملت‌ها بوده‌اند

دکتر مولابیگی: حدود ورود شورای نگهبان به نظرات کارشناسی و آثار اجرایی قوانین نیازمند تفکیک دقیق است/ ضرورت تولید ادبیات و محتوای فاخر برای حقوق اساسی

بازدید اعضای شورای نگهبان از نمایشگاه جدیدترین آثار پژوهشکده شورای نگهبان

دکتر مولابیگی در دیدار با خانواده شهید ناظر «بهزاد کاشفی ایمانی»: شهادت، اوج اخلاص و عشق به آرمان‌هاست

بررسی یک طرح و یک لایحه در مجمع مشورتی حقوقی شورای نگهبان

جلسه هیات امنای پژوهشکده شورای نگهبان برگزار شد